Trump-overzicht

In de aanloop naar de verkiezingen hebben we flink wat over Trump geschreven. Hier zijn alle artikelen van de afgelopen maanden:

Gaat Trump het halen? (8 augustus 2015)

“Op veel punten – abortus bijvoorbeeld – wordt het gat tussen de Republikeinen en de gemiddelde kiezer steeds groter. In dat geval heeft polariseren geen zin: je kunt jouw groep wel radicaler maken, maar als niemand je volgt heb je daar niks aan. Tegelijkertijd wordt de groep blanke, mannelijke, conservatieve kiezers relatief steeds kleiner. Daardoor dreigen de Republikeinen tussen wal en schip te vallen: ze moeten enerzijds die groep bedienen, anderzijds zichzelf verkiesbaar houden in de algemene verkiezingen. Op een zeker moment moet dit fout lopen, en het is niet ondenkbaar dat dat moment nu is. De echte vraag over Trump is dus deze: is hij de zwanenzang van de Republiekeinse radikaliseringsstrategie?”

Is Trump conservatief? (21 februari)

Trumps hele campagne is gebouwd rondom dit idee: ik ben sterk, dus ik ben geschikt als president. Succes is zijn eigen rechtvaardiging, en wie het aandurft om daar vraagtekens bij te zetten is gewoon een jaloerse loser. Dat is ook precies waarom zijn rijkdom een van zijn campagnetroeven is: in het wereldbeeld van Trump is geld “de manier om de score bij te houden“, en Trump wil zeker zijn dat iedereen weet dat hij bovenaan staat. Daar komt nog bij dat zijn hele campagne bedoeld is om dominantie uit te stralen. Zijn demonstratieve wegblijven bij het laatste debat voor Iowa bijvoorbeeld, was puur bedoeld om te laten zien dat hij sterker was dan de andere kandidaten.

Socialisme of de barbaren (29 mei)

Afgelopen week gebeurde er is iets interessants in Amerika: Donald Trump trok zich met de staart tussen de benen terug uit een debat met Bernie Sanders. Wat deze episode zo interessant maakt, is dat het iets zegt over hoe linkse politiek moet reageren op rechts-populisme. Die vraag is onderwerp van eindeloos debat, ook in Nederland. Enerzijds is het duidelijk dat als je de uitkering van een varkenskopgooier wat zou verhogen, hij niet bij toverslag zou veranderen in een brave groenlinkser. Anderzijds is het zo dat de armoe in de verzorgingstehuizen een van de effectiefste stukjes PVV-retoriek is.

Trump en de professoren (19 juli)

Het laat zien hoe zeer onze maatschappij in de ban is van het wereldbeeld van de hogere middenklasse; de mensen die wij in Nederland meestal ‘hoogopgeleid’ noemen. Voor een academicus is plagiaat het ergste misdrijf. Als ik als wetenschapper betrapt zou worden op het overschrijven van twee alinea’s, zou mijn carrière afgelopen zijn. Maar wat maakt het uit voor de gewone man? Als jij een mijnwerker in West-Virginia bent, en je moet spreken op de bruiloft van je dochter, dan google je die tekst toch ook gewoon bij elkaar? Je ziet de journalisten al achter hun laptops zitten, boos hun nieuwsberichtend tikkend. Het maakt niet uit dat de halve Trump-campagne uit nazi’s bestaat, maar dat het plagiërende nazi’s zijn, dat kan echt niet!

 

Be the first to comment on "Trump-overzicht"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*