Zijlstra helpt Al-Qaeda een handje

Het VVD-plan om meer te gaan samenwerken met dictators is een steun in de rug voor islamitisch terrorisme. De dictators in het Midden-Oosten die Zijlstra in het zadel wil houden in naam van de Nederlandse veiligheid, zijn namelijk de beste ronselaars voor het terrorisme. Op lange termijn is het idee dan ook dodelijk voor de Nederlandse veiligheid.

Zijlstra zegt vandaag in een interview met de Volkskrant dat hij meer met dictators wil gaan samenwerken, omdat hij gelooft dat dat in het belang van de Nederlandse veiligheid is. Hij pleit als voorbeeld voor een stabiel (lees: dictatoriaal geregeerd) Egypte.

De Arabische Lente heeft laten zien hoe onverstandig die strategie is. Die revolutie – het soort revolutie die Zijlstra zegt te willen voorkomen – werd nou juist precies gedreven door de gevolgen van dictatuur, namelijk corruptie, politiegeweld en gebrek aan politieke vrijheid. Het overeind houden van die dicaturen drijft alleen maar meer mensen in de handen van terroristische organisaties, en het plan van Zijlstra gaat onze veiligheidsproblemen dus alleen maar erger maken.

Het probleem is, dat dictatoriaal geregeerde landen de ideale voedingsboden voor terrorisme zijn. Dat heeft drie redenen. Allereerst: politieke repressie drijft mensen in de handen van extremisten. Onderdrukking geeft legitimiteit. In een land dat het tot zijn taak ziet om moslimbewegingen te onderdrukken, zijn fundamentalisten automatisch het logische alternatief voor het regime. Als jij – om wat voor reden dan ook – ruzie hebt met zo’n regime, dan is het nogal wiedes dat je je bij de fundamentalisten aansluit: daar zul je gelijkgestemden vinden.

Ten tweede: een dicatuur hoeft niet naar zijn bevolking te luisteren. Er zitten dus grote gaten in de sociale voorzieningen die zo’n land levert. In een dictatuur functioneren de dingen slecht. Organisaties als Hamas of de Moslimbroederschap vullen dat gat op en zorgen voor een sociaal vangnet. Zo winnen ze zieltjes. Door regimes in het zadel te houden die niets geven om het welzijn van hun bevolking, houden we die bevolking arm en ellendig, wat de beste manier is om ze vatbaar te maken voor extreme ideeen.

En als laatste: als autocratische Midden-Oostenregimes geen terrorisme creeren door onderdrukking, dan ondersteunen ze het wel direct. Saudi-Arabie heeft toegegeven controle te hebben over de Tsjetjeense terroristen, en de banden tussen de Bin Ladens en het Saudische koningshuis zijn hecht.

Hoe moet het dan wel? Stel je voor dat we Zijlstra’s logica na de Tweede Wereldoorlog op de Duitsers toegepast hadden. Dan hadden we daar een sterke leider aangesteld. Vervolgens hadden we oogluikend toegekeken hoe die via een geheime politie die prille democratische partijen de kop indrukte, en hoe hij met harde hand regeerde. Dat hadden we prima gevonden, omdat de Duitsers al tot twee keer toe hadden laten zien dat ze niet in staat waren tot democratie; dat leidt bij dat soort onderontwikkeld volk alleen maar tot onderdrukking en oorlog.

Godzijdank waren de wereldleiders van toen slimmer dan de VVD-ers van nu. We hebben ervoor gekozen te proberen Duitsland beter te maken, in plaats van te berusten in de bestaande situatie. We (dat wil zeggen: de geallieerden) hebben een democratisch bestel neergezet, en dat ondersteuning gegeven. Duitsland kon welvarend worden, en daarom kon de democratie wortel schieten.

Aan onze Europese zuidgrens zouden we nu hetzelfde moeten doen. Geef de Egyptenaren vrijheid en welvaart. In plaats van aan symptoombestrijding te doen – zoals Zijlstra voorstelt – moeten we de voedingsbodem voor terrorisme wegnemen door zo actief mogelijk democratie te bevorderen. Dat is het beste voor Nederland.

Steun mij via Patreon

Be the first to comment on "Zijlstra helpt Al-Qaeda een handje"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*