Miliband vertrekt

Vandaag werd bekend dat Ed Miliband opstapt als leider van Labour. Dat is jammer: onder Miliband werden de eerste baby-stapjes gezet om te breken met de politieke consensus van Thacher en Blair.

Het feit dat Miliband verkozen werd tot leider van Labour in 2010 was voor velen een verrassing. Zijn broer David, die ook kandidaat was en veel dichter bij hij politieke midden stond, was de gedoodverfde winnaar. Hij won de eerste ronde van de verkiezingen, maar in de tweede werd het toch ‘red Ed’. In die zin lijkt hij zijn verkiezing op die van Samsom in de PvdA: de partij koos voor de meest linkse (maar realistische) kandidaat.

Miliband verdedigde met succes zijn vader (een marxistisch intellectueel) tegen een goedkope aanval van de rechtse Daily Mail. Daarmee werd een eerste stap gezet naar het terugveroveren van de eigen intellectuele geschiedenis, in plaats van het verdoezelen daarvan. Dat is een voorwaarde voor politiek succes: mensen willen niet stemmen op iemand die iets te verbergen heeft.

De woede van de rechtse pers die hij zich op de hals haalde was een teken van hoezeer hij voor een afwijkende politieke richting stond. De Britse pers is best bereid een linkse premier te tolereren, zolang die op geen enkel punt een bedreiging voor het bedrijfsleven vormt – iemand als Blair, bijvoorbeeld, kon rekenen op steun van de Sun. Miliband ontmoette slechts tegenstand. Zoals de Spectator het formuleerde: “Corporate Brittain neemt wraak op Miliband omdat hij weigert zich aan hun wereldbeeld te conformeren

Het is te hopen dat Labour nu niet de conclusie trekt dat het linkse experiment mislukt is, en men daarom weer terug moet gaan naar de oude, centristische strategie. Net zoals in de PvdA is er een eeuwig durende strijd tussen het kamp dat zegt dat politieke winst in het midden ligt, en het kamp dat begrijpt dat politiek succes vereist dat je eerst ruimte creëert voor je eigen ideeën. Dat was wat Miliband probeerde, hoe onbeholpen ook.

Image credit: “Ed Miliband 2” by Department of Energy. Published under OGL.

Be the first to comment on "Miliband vertrekt"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*