900 miljoen

900 miljoen euro is een fiks bedrag. Shell stopt dit jaarlijks in onderzoek, schrijft het Parool op 15 juli. En niet zomaar onderzoek, nee onderzoek naar hoe men olie losweekt met zeep. U leest dit goed. En het wordt mooier, want na schaamteloze promotie van Shell op de voorpagina van het Parool (1300 banen in Amsterdam, 910.000 euro onderzoeksgeld per dag) volgt een (soort van) kritische noot op pagina 4. Onder de kop ‘Shell wil nieuw leven in olievelden’ (was het maar ironisch) staat dat vanwege het feit dat het onderzoek pas over 25 jaar resultaat oplevert Shell met dit onderzoek een bijdrage wil leveren aan de overgang van fossiele naar hernieuwbare energie. Opnieuw, u leest dit goed. Met zeep worden de laatste restjes olie uit de grond geboord namelijk. Dan kunt u ondertussen rustig slapen (terwijl de aarde opwarmt).

Shell heeft de neiging hernieuwbaar en gas ook wel eens door elkaar te halen, maar dit is gewoon gênant. Er volgt wat gereutel over een groeiende wereldbevolking, maar dat zijn slechte marketing slogans. Het kan schoon en hernieuwbaar, alleen Shell kan dat gewoonweg niet leveren omdat hun businessmodel gebaseerd is op een extreem vervuilende vorm van energie: olie en gas.

IJsland en Noorwegen zijn vrijwel 100% duurzaam in hun energievoorziening. Denemarken voor bijna 50%, Nederland bungelt er zielig onderaan met 5%. 9,1% van de energie wordt wereldwijd duurzaam geproduceerd en er wordt jaarlijks 250 miljard euro geïnvesteerd in duurzame energie (17% groei in 2014). Best een bedrag, niets vergeleken met de 5000 miljard subsidie per jaar naar fossiele brandstoffen, maarja daar kunnen we natuurlijk gewoon mee stoppen. Met andere woorden: het kan als je het wilt.

Het zou het Parool sieren wat kritischer te berichten over Shell. Als tip geef ik Shell mee dat als je 900 miljoen euro per jaar in onderzoek naar duurzame energiewinning zou steken het binnen de kortste keren marktleider is. Deze tip was gratis.

Be the first to comment on "900 miljoen"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*