Ik ben woedend

Godverdomme, wat ben ik woedend. Niet op die klootzak die Jo Cox heeft neergeschoten. Klootzakken heb je overal. Ik ben woedend op de Nederlandse media, die bang en laf als ze zijn de werkeijke omstandigheden van deze gebeurtenis geheel verzwijgen.

Wat zijn die omstandigheden? De rechtse pers voert hier al weken een haatcampagne tegen buitenlanders. In grote chocoladeletters worden we bang gemaakt voor vluchtelingen, voor immigranten, voor asielzoekers. Het pro-brexit kamp verlaagt zicht tot nazipropaganda. Het hele land staat op spanning, een week voor de belangrijkste stembusgang van de afgelopen dertig jaar.

Vervolgens wordt er een politicus vermoord. En niet zomaar een politicus: een van de meest herkenbare pleitbezorgers voor de fatsoenlijke opvang van vluchtelingen. Een prominent lid van het remain-kamp. De voorzitter van de parlementaire pressiegroep ‘Vrienden van Syrie’.

Wat schrijven de Nederlandse media? NOS: “waarschijnlijk geen aanslag”. NRC: “Geen politieke aanslag”. De Volkskrant neemt niet eens doe moeite om ook maar iets over de toedracht te vermelden.

En dan is er nog de kwestie dat volgens ooggetuigen de schutter “Britain First” geroepen zou hebben. Dat is de naam van de rechts-extremistische politieke partij die berucht werd toen hun burgemeesterskandidaat in Londen met z’n rug naar de winnaar ging staan, omdat hij moslim is. Ik snap dat er nog veel onduidelijk is, maar is dit werkelijk niet eens de moeite van het vermelden waard? Alle Britse kranten hebben dat wel gedaan.

Wat de elite doet bepaalt hoe het volk denkt. Telkens maar weer buigen we voor extreem-rechts, of hun acties bagatelliseren, en maken we ze sterker. Kijk naar Geldermalsen. Daar hebben de bruinhemden die wilden proberen met geweld het politiek proces te beinvloeden gewoon hun zin gekregen: dat AZC komt er niet.

Fascisme kan alleen bloeien als de elite het onderschat. Denk aan von Papen en Hindenburg, allebei aristocraten, die dachten dat ze die schreeuwerige bruine korporaal mooi konden gebruiken om links buitenspel te zetten. Denk aan de Italiaanse koning, die Mussolini binnenhaalde omdat hij de stakingen kon breken. Denk aan de berg Republiekeinse partijprominenten, die zichzelf voorliegen dat ze Trump onder controle zullen kunnen houden.

Kijk, en ik snap het wel: ze zijn gewoon bang. Cox was gisteren nog aan het protesteren tegen die potsierlijke visserij-actie op de Theems van Nigel Farrage. Daar heeft het pro-brexit kamp met geweld geprobeerd haar van de rivier te jaren. En wie stonden er aan andere kant? Juist: onze jongens van Geenstijl. Iedere Nederlandse journalist die iets zegt over de politieke context van deze moord zal dus daarmee op de lange tenen van Geenstijl stappen, en een berg roze bagger over zich heen krijgen. Wilders wordt al jarenlang met fluwelen handschoentjes aangepakt. Ze zijn bang.

Jullie, Nederlandse media, Nederlandse elite, zijn de von Papens van de eenentwintigste eeuw. Iedere keer dat jullie fascistische relschoppers ‘bezorgde burgers’ noemen, iedere keer dat jullie een rechtsextremistische terrorist een ‘behulpzame einzelganger‘ noemen, iedere keer dat jullie je koest houden bij extreemrechts geweld helpen jullie met het kapotmaken van onze democratie.

Be the first to comment on "Ik ben woedend"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*