Jan Roos naait de werkende man

Vandaag is de nieuwbakken fractieleider lijsttrekker Jan Roos met z’n eerste grote plan gekomen: het verlagen van de bijstand met 10%. Gesteld doel: de werkende Nederlander helpen. Wie denk dat bijstand er voor de bijstandstrekkers is, heeft niets van economie begrepen. Bijstand is er juist voor de mensen die wel werken. Het is namelijk het meest effectieve minimumloon dat er is.

Dat zit zo. Iedere verplichting die de overheid aan werkgevers oplegt kan omzeild worden. Dat zagen we met de Poolse vrachtwagenchauffeurs, met de schijnconstructies, met de tijdelijke contracten. Het geniale aan bijstand is dat het het initiatief bij de werknemer legt. Die krijgt een minimumdeal waar de werkgever niet onder kan duiken. Met een fatsoenlijke bijstand staat er altijd een alternatief, en dat geeft de werknemer macht.

En dat voelen niet alleen de werklozen, maar ook juist de werkenden. Immers, in deze tijd van structurele werkloosheid is het al snel ‘voor jou tien anderen’, en als je dan een fatsoenlijk alternatief hebt, sta je sterker. Iedereen die dus weleens ruzie met z’n baas gehad heeft zou daarom voor een fatsoenlijke bijstand moeten zijn. En dat zeg ik niet, dat vindt het CPB ook. Ik citeer: “De terugvalpositie van werknemers bij ontslag bepaalt de relatieve onderhandelingspositie van werkgevers en werknemers (…) Hoe beter de terugvalpositie van werknemers, hoe groter hun onderhandelingsmacht, hoe hoger de loonvoet”.

Kortom, wie denkt dat hij met het verlagen van de bijstand de gewone werkende man een pleziertje doet, is of dom, of hij staat te liegen. De werkelijkheid is dat mensen met een gewone baan er slechter van worden als de bijstand omlaag gaat. Wie gaan er wel profiteren van de verlaagde bijstand? De rijken natuurlijk. Als je nooit aan de onderkant van de arbeidsmarkt komt is het inderdaad fijn als je die belasting niet hoeft te betalen. Maar als je gewoon een baan hebt, ben je beter af met een fatsoenlijke bijstand, ook al zit je er zelf niet in. Dat geeft je namelijk macht tegenover je werkgever.

Kom op, steun mij op Patreon!

Be the first to comment on "Jan Roos naait de werkende man"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*