Schrijvers gezocht

“Is your hate pure?” Dat was de vraag die Alex Cockburn, hoofdredacteur van het linkse tijdschrift The Nation, aan iedere stagair stelde. Het was een bedoeld, zoals hij zelf zei, om het soortelijk gewicht van zijn stagairs te vinden. Wilden ze voor hem werken om rijk en beroemd te worden, of om corruptie en onrecht aan de kaak te stellen? Degene die slaagden, antwoordden: “Yes, my hate is pure”. Het mooiste is nog dat Ed Milliband, de man die Labour een paar jaar terug een historische verkiezingsnederlaag bezorgde, de vraag als stagair ook voor de kiezen kreeg. Zijn antwoord kwam stotterend: “Nee, Alex… ik haat helemaal niemand…”

In dat antwoord zit alles wat er op dit moment mis is met linkse politiek: de lafheid, de lamlendigheid, de lapzwanzigheid. Onze politici willen door iedereen met macht – journalisten, andere partijen, bankiers, lobbyisten – aardig gevonden worden, en kunnen daarom geen deuk in een pakje boter slaan.

Linkse politici klampen zich aan het politieke midden vast als een drenkeling aan een stuk wrakhout. Een morbide angst om ook maar een millimeter buiten de orde te zijn maakt iedere verbetering van de maatschappij onmogelijk. Zelfs als er nu zoiets als een concreet, implementeerbaar links programma zou bestaan, zouden onze politici het nog niet uitvoeren, omdat dat zou betekenen dat ze politieke strijd moeten voeren. En dat kunnen we niet hebben, natuurlijk!

We moeten het vuur opstoken. Ben jij het zat dat in Nederland onder onze neus de rechtvaardige samenleving afgebroken wordt, terwijl politici de armen en buitenlanders als zondebokken gebruiken? Ben jij het zat dat er tien jaar na de bankencrisis nog steeds niets wezenlijks veranderd is? Ben jij het zat dat de EU verworden is tot een democratie vernietigende belangenclub van financiële wereld?

Is jouw haat puur? Dan zijn we naar jou op zoek. Deze site zoekt schrijvers, mensen die bereid zijn hun mond open te trekken. De voorwaarden zijn als volgt:

  • Schrijf leesbaar.
  • Mag onder pseudoniem. Mits consequent gehanteerd.
  • Delen is OK (soort van). We hebben geen bezwaar tegen stukken die gecrosspost zijn naar andere sites. Goede ideeën moeten ruimte krijgen, wat het URL ook is. Maar: van mensen die regelmatig voor deze site schrijven, verwachten we dat ze op termijn ook stukken schrijven die alleen voor PT bedoeld zijn.

Stuur je stukken naar redactie [at] publieketribune.net