Sterrenkundigen zien magnetrons aan voor astronomisch object

Een tot nu toe onverklaarde vorm van microgolfstraling blijkt afkomstig van magnetrons in sterrenwachten. Dat meldt Spectrum, het blog van ingenieursvereniging IEEE.

Sterrenkundigen meten met behulp van radiotelescopen straling die uit het heelal komt.  Daarvoor is het nodig dat aardse stralingsbronnen zo veel mogelijk uitgeschakeld worden. Het gebruik van mobieltjes is daarom bijvoorbeeld verboden rondom de radiotelescoop in Westerbork. Ondanks alle voorzichtigheid kwam er alsnog een stralingsbron doorheen: als je de deur van een magnetron open maakt terwijl de magnetron nog aan staat, ontsnapt er een klein beetje straling. Deze straling kon gedetecteerd worden door de telescoop.

Wetenschappers begonnen te vermoeden dat de onbekende bron van straling een aardse oorsprong zou hebben toen ze erachter kwamen dat hij vaker in het weekend dan doordeweeks gezien werd. Gelukkig voor de wetenschappers in kwestie is de schade beperkt: de onverklaarbare bronnen waren altijd al verdacht, omdat er geen natuurkundig model was dat hun bovenmaanse oorsprong kon verklaren. Doordat de oorzaak van het verdachte signaal nu bekend is, wordt het makkelijker te zien welke signalen echt zijn, schrijven zij in hun artikel

Be the first to comment on "Sterrenkundigen zien magnetrons aan voor astronomisch object"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*