Voor moslims verboden

Goed: het is zo ver. Frankrijk heeft nu een officieel z’n eigen moraalpolitie, zoals Iran die ook heeft. Het heeft z’n eigen ‘slegs vir blankes’-stranden – net zoals Zuid-Afrika vroeger. Misschien kunnen ze wat stukjes strand apart zetten voor de moslims – separate but equal.

Het zat eraan te komen. Wie besluit om mensen hun vrijheden te ontnemen, moet gewone mensen die gewone dingen doen gaan beboeten. Zodra je mensen hun vrijheden ontneemt, kom je op den duur vanzelf uit op de scene die we vandaag op het strand in Nice gezien hebben. Iemand zal immers die wetten – specifiek gericht op het isoleren van moslims – moeten uitvoeren. Het feit dat het hier om een hoofddoek ging en niet om een burkini prikt ook meteen het onzinverhaal door dat het om hygiëne zou gaan. Het is bot racisme dat hier speelt.

Wat ik nog het engste vind is hoe snel dit gegaan is. Zelfs een jaar of twee terug was dit ondenkbaar geweest. En de bevolking juicht het toe: als we de berichten mogen geloven waren de omstanders maar wat blij dat dit terroristische gevaar (moeder met kinderen) op het strand vernederd werd.

Bedenk eens hoezeer dit onze positie ondermijnt. De westerse claim op morele superioriteit is altijd gebaseerd geweest op universalisme, op het idee dat onze maatschappijvorm degene is waar iedereen naar zou moeten streven, en die voor iedereen beschikbaar is. Reken maar dat in iedere moskee in Raqqa de preek deze vrijdag zegt: “zie je wel, je zult nooit bij hen horen – ze moeten je niet. Kom bij ons, daar hoor je thuis.”

Daarom is de enige verstandige positie om moslims zo vrij mogelijk te laten in de uitvoering van hun geloof. En nee, dat is geen zwaktebod. De zwakkelingen zijn de mensen die denken dat de westerse waarden opzij gezet moeten worden om ze te verdedigen. Ik heb daarentegen wel vertrouwen in die waarden – mits ze consequent doorgevoerd worden. In een democratische maatschappij moeten fundamentele meningsverschillen mogelijk zijn. Vrijheid is betekenisloos als het niet geldt voor mensen wiens manier van anders zijn wij verwerpelijk vinden.

Sowieso zijn die ‘westerse waarden’ voor rechts niks meer dan een stok om moslims mee te slaan. Dat zie je niet alleen aan het gemak waarmee ze nu in Frankrijk buiten werking gezet worden, maar ook aan het feit dat diezelfde mensen die nu ineens zo voor vrouwenemancipatie pleiten keihard anti-feministisch bezig zijn als het over de rest van Nederland gaat.

En bedenk ook hoe onschuldig een burkini eigenlijk is. Als je een vrouw in zwarte kousen op het strand zou zien zitten zou je denken ‘goh, die is ontsnapt en geniet van een dagje in de zon’. Je zou dat eerder aanmoedigen – een klein stapje in de goede richting – dan als een probleem beschouwen. Het is de eindeloze haatpropaganda die ons in het geval van moslims iets anders doet zien.

2 Comments on "Voor moslims verboden"

  1. Ik breng al jarenlang de zomer door in een dorp aan de Turkse westkust. Daar is het een gewoon verschijnsel dat dames zowel in burkini als in bikini het Egeïsche strand bezoeken. Let wel: dat gaat in hoofdzaak om Turkse vrouwen en meisjes – en niemand die zich aan elkaar stoort of dat vreemd vindt. Sterker nog: je ziet dat beide vormen van badkleding binnen één familie voorkomen. Maar wanneer je goed observeert zie je ook vrouwen op het strand die – met hoofddoek en lange kleding – er niet over peinzen om een zeebad te nemen. Omdat het niet past in de traditionele islamitische cultuur dat vrouwen zich in het water begeven, plezier maken en zich onvermijdelijk ‘tonen’ aan mannen. Zo bezien is de burkini dus een klein, maar niet onbelangrijk voertuigje voor vrouwenemancipatie. Dat geldt honderd maal meer voor hun verschijning op Europese stranden.

    Islamisten en islamhaters hebben met elkaar gemeen dat ze vinden dat de vrouw haar plaats moet kennen. Het sleutelwoord is ‘aanpassen’. Volgens de Turkse president is het ongepast dat vrouwen en meisjes hard lachen en familiair omgaan met ‘vreemde’ mannen. Het zou mij daarom niet verbazen wanneer Erdogan zich op termijn ook keert tegen het dragen van de burkini – maar dan om heel andere redenen: omdat hij vindt dat vrome, ingetogen vrouwen niets op het strand of in zee te zoeken hebben.
    En bij ons krijgen rechtse libertariërs als Elma Drayer volop ruimte in De Volkskrant om de burkini aan te grijpen om hun islamofobie te spuien. Ik ben het zeer met Jelmer eens: ‘Het is de eindeloze haatpropaganda die ons in het geval van moslims iets anders doet zien.’ Dat moslima’s daar het eerste slachtoffer van worden, behoeft geen nadere uitleg.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*