Schaf de zorgverzekeraars af

Vandaag werd bekend dat de zorgpremie veel sterker omhoog gaat dan verwacht. In plaats van de geplande 3.50 EUR gaat de premie per maand omhoog met 9.5 EUR. Onmiddellijk reageert de politiek. De oppositie is boos en wil dat er iets aan gedaan wordt. Dijsselbloem belooft dat de zorgtoeslag zodanig zal stijgen dat in ieder geval de armen voor deze extra kosten gecompenseerd zullen worden.

We gaan nu een uitermate duister onderhandelingstraject in. Immers, zorgverzekeraars zijn bedrijven, die zelf mogen besluiten wat ze voor hun product willen vragen. Tegelijkertijd zijn het ook weer niet helemaal gewone bedrijven: de overheid bepaald de inhoud van dat product. En bovendien: de overheid bepaalt hoe hun prijssysteem in elkaar zit. Voor iedereen hetzelfde, inkomensafhankelijk, of met een toeslag: het is een beslissing die in de Tweede Kamer genomen wordt.

De kans is groot dat we nu een rommelige touwtrekwedstrijd zullen krijgen tussen zorgverzekeraars enerzijds (die graag hun winst willen maximaliseren) en de regering anderzijds, die nou juist zo vlak voor de verkiezingen de gewone burger een beetje lucht wil geven. Reken maar dat er achter de schermen geweldige politieke druk uitgeoefend gaat worden om dit besluit terug te draaien, met de bovengenoemde machtsmiddelen als stok achter de deur.

Het illustreert een groot probleem in de Nederlandse samenleving: we hebben een hele serie overheidstaken afgestoten, maar ook weer niet helemaal. Door die halve stap naar de vrije markt hebben we een gek schemergebied gecreëerd, waar van alles mis is. En dat hebben we niet alleen gedaan met zorg, maar ook bijvoorbeeld met scholen en woningbouwverenigingen.

Dit schemergebied is slecht voor de democratie. Allereerst worden de bestuurders van dit soort organisaties veel minder goed gecontroleerd dan politici. Het is geen toeval dat deze organisaties geplaagd worden door een hele trits declaratieschandalen, incompetente bestuurders en megalomane plannen. Normaal gesproken zou het de taak van de Kamer zijn om slechte bestuurders terug te fluiten, maar in deze gevallen is dat lastig, omdat ze geen onderdeel van de politiek uitmaken. Bovendien laat de overheid de verdenking op zich dat impopulaire beslissingen afgeschoven worden op ‘de markt’.

Maar wat nog veel erger is: als er een beslissing genomen moet worden, zoals nu over de zorgpremie, dan is het volstrekt onduidelijk door wie en in wiens belang die genomen wordt. En daar spelen ook personele kwesties een rol. En dan heb ik het niet alleen over het feit dat de man van Schippers geld verdient aan het zorgbeleid van zijn vrouw. Meer in bredere zin is het probleem dit soort organisaties altijd vertegenwoordigd worden door oud-politici, waardoor niet duidelijk is wie er nou welke pet op heeft.

Zou het niet beter zijn om die taken gewoon weer in overheidshanden te nemen, puur uit het oogpunt van democratie en goed bestuur? Dan zijn we dat hele schaduwwereldje kwijt. Dan wordt de beslissing over de hoogte van de zorgpremie gewoon weer genomen waar hij thuishoort: in de Tweede Kamer.

Steun mij op Patreon. Lees hier waarom

 

1 Comment on "Schaf de zorgverzekeraars af"

 1. Niet alleen uit oogpunt van democratie en goed bestuur. Het zijn precies de 3 belangrijkste zaken in het leven, die in deze column genoemd worden, waarin concurrentie onmogelijk is: zorg, onderwijs en huurwoningen. Ik zet daar nog de arbeidsongeschiktheidsverzekering en pensioen bij, eventueel aangevuld met energie en openbaar vervoer. Deze onderdelen van de maatschappij moeten door de overheid worden geregeld, wil je dat iedereen fatsoenlijk kan leven.

  De vele liberale partijen in de tweede kamer vinden dat de overheid alleen voor politie, justitie en leger moet zorgen. Dat staat niet alleen in de beginselverklaring 2008 van de VVD, maar ook in alle encyclopedieën en woordenboeken. Al moet je bij sommige definities wel erg goed kunnen lezen om dit er uit te halen.
  De liberale ideologie neemt zo’n belangrijke plaats in, binnen de politiek, dat er zelfs een speciaal woord is voor de maatschappij die de liberale partijen willen fabriceren van Nederland: een “nachtwakersstaat”.

  Er zijn maar weinig mensen die dit weten en zij die het weten (de politici) houden het onder de pet, zelfs de SP weigert dit in de openbaarheid te brengen. Waarom? Geen flauw idee. Welke partijen zijn liberaal?
  De VVD noemt zichzelf al liberaal.
  D66 zit in het Europarlement in de liberale fractie, samen met hun vriendjes van de VVD. Gezellig.
  Geert Wilders, ach, lees de columns over hem op deze site en je weet het.
  CDA heeft de woningbouwverenigingen de nek omgedraaid, de energie geprivatiseerd, de schooldirecteur vervangen door een manager, de ziektewet afgeschaft, alsmede het ziekenfonds. Wie nu nog denkt dat CDA een middenpartij is, maak eens een afspraak met een spychochioloog.
  Cristen Unie en SGP waren in het kabinet Rutte 2 samen met D66 de “constructieve oppositie”. Zij gaven dit aso kabinet een meerderheid in de eerste kamer.
  De Partij voor de Armoede, daar praten we niet meer over. Als het zelfs Han van de Horst te gortig wordt, ben ik er klaar mee.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*