Het grote moslimtellen

Vandaag werd bekend dat de Europese bevolking behoorlijk overschat hoeveel moslims er in Europa zijn. Natuurlijk is dit een interessante illustratie van hoe goed het de populisten gelukt is om de bevolking bang te maken, maar het is vooral een illustratie van de volledig zelfingenomen stijl waarmee links politiek bedrijft. Wat je hier ziet gebeuren is die volstrekt anti-politieke aanname dat er tussen redelijke mensen geen meningsverschillen kunnen bestaan, en dat iedereen die over de juiste feiten beschikt vanzelf ook de juiste mening moet hebben.

Denken mensen nou werkelijk dat iemand die rabiaat racistisch is gaat kalmeren als je hem vertelt dat er geen negentien, maar zes procent moslims in een land zijn? Nee, natuurlijk niet. De haat is al veel verder gegaan dan dat. De manier waarop ideologie werkt is dat je geisoleerd bent voor dat soort dingen. Immers, als je gelooft dat moslims een probleem zijn, dan zul je ongetwijfeld ook al die onzinnige voorspellingen geloven over hoe ze de demografie zullen domineren. Als je dat gelooft en dit onderzoek ziet zul je denken ‘het is misschien nu niet waar, maar over vijf jaar wel’, ongeacht hoe grote onzin dat is.

Dit is een manier van redeneren die iedere vorm van mobilisatie, iedere vorm van werkelijke linkse politiek onmogelijk maakt. Immers, iedere linkse ontwikkeling begon met tegen de feiten in gaan. Er was een tijd waarin iedere expert wist dat als we vrouwen stemrecht zouden geven, dat het land naar de tering zou gaan. Er was een tijd dat iedereen wist dat minimumloon slecht was voor de economie. Er was een tijd dat iedereen wist dat lagere belastingen goed voor iedereen waren. Als je je beleid alleen op feiten baseert, maak je het land rijp voor technocratie en sla je iedere mogelijkheid voor verbetering dood.

Bovendien is het ook ontzettend arrogant. Een van de dingen die links verkeerd doet is dat we onze tegenstanders niet serieus nemen. Daarom zijn we telkens weer verbaasd als het ze lukt om een of andere politiek huzarenstukje voor elkaar te krijgen. De gedachte dat een andere mening niet legitiem is werkt als een rode lap op een stier. Het stelt de populisten in staat zichzelf in de rol van niet-begrepen underdog te plaatsen. Het is deze manier van denken die ons Trump, Wilders en Brexit opgeleverd heeft.

Als je er even over nadenkt, dan zie je ook hoe dom het is. Als je denkt dat moslimhaat voorkomt uit domheid, dan betekent dat dat rechts ideologisch geen weerwerk krijgt. Als je gelooft dat ze alleen maar dom zijn, dan heeft het geen enkele zin om tegen hun argumenten in te gaan. Zo blijft rechts vrij spel houden.

Maar het ergste van dit alles is niet de domheid, niet de arrogantie, niet de kortzichtigheid, maar de minachting die uit deze anti-politiek spreekt. Als we zo doorgaan, krijgen we vanzelf een premier Wilders.

Wilt u mij vaker boos zien worden? Steun me dan op Patreon.

Be the first to comment on "Het grote moslimtellen"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*