Goldman Sachs: aan genezen valt niks te verdienen

Mocht je nog twijfels hebben over de marktwerking in de zorg: Goldman Sachs zit zich inmiddels serieus af te vragen of het wel winstgevend is om mensen te genezen. Immers, aan chronische ziektes verdien je veel beter, want die patiënten blijven terugkomen. Als je iemand geneest, dan ben je een klant kwijt.

Het rapport the Genome Revolution noemt als voorbeeld het Californische bedrijf Gilead Sciences, dat een behandeling voor hepatitis C ontwikkeld heeft. Het gevolg? Minder hepatitis C-patiënten, en da’s slecht voor de bottom line: in een paar jaar is de omzet van 12.5 miljard dollar naar 4 miljard afgenomen. Het rapport merkt ook op dat het genezen van nieuwe patiënten de omzet vermindert, omdat er in het geval van infectieziekten besmette patiënten nodig zijn om nieuwe klanten (pardon: patiënten) te maken.

Als dit je de kriebels geeft, dan heb je groot gelijk. Zorg aan de markt overlaten zal er uiteindelijk toe leiden dat dit soort redeneringen beleid gaan bepalen. De logica van gezondheidszorg is onverenigbaar met die van het kapitalisme – en dat weten de kapitalisten nu ook.

Steun mij op Patreon

Be the first to comment on "Goldman Sachs: aan genezen valt niks te verdienen"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*