Wie kan tegen Wilders op?

Nederland is een bruine voorpost geworden – zoveel is duidelijk als je de Republikeinse conventie gevolgd hebt. Daar werden het Nederlandse en het Amerikaanse politieke spectrum over elkaar heen gelegd, en wij kwamen er niet goed vanaf. De manier waarop de Trump des Willens in Cleveland door de NOS de hemel in geprezen wordt is een fast-forward versie van een decennium aan propaganda over ‘de boze burger’. Ze schreven dat hij “er meer dan in geslaagd [is] om de angsten en de zorgen van de normale Amerikaan thuis op de bank te verwoorden”. Dat er meer dan genoeg Amerikanen zijn die doodsbang zijn van Trump omdat zij weten dat zij het onderwerp van die ‘angsten’ zijn, komt er bij de NOS niet in.

Het Nederlandse zelfbeeld is zo verziekt. Wij denken dat we een verlichte, moderne, post-ideologische Europese staat zijn, maar in werkelijkheid zijn we zo enorm achterlijk. Kijk naar de NRC, die het gewoon opnieuw gepresteerd hebben om met hun domme hoofden een racistische cartoon naast een paginagroot opiniestuk van een zwarte Amerikaan te zetten.

In Amerika wordt er tenminste nog iets van weerstand geboden tegen Trump. De media daar zijn in Trumps verleden gaan graven, en hebben daar een berg stront opgedoken waar je niet goed van wordt: van zijn opmerking dat hij alleen Joden zijn geld wil laten tellen tot systematische discriminatie in zijn woningbouwprojecten. Zelfs binnen de Republikeinse partij zijn er mensen met genoeg principes om nee tegen hem te zeggen. Als je als land minder moreel gevoel hebt dan Ted Cruz, dan is er echt iets mis. Bij ons staan de zelfbenoemde ‘volgende premier’ en de zelfbenoemde ‘belangrijkste intellectueel’ vooraan om op de conventie een derderangs bijrolletje te spelen, en vindt iedereen dat fantastisch.

Het lijkt wel alsof wij het al opgegeven hebben. Iedereen denkt dat Wilders de volgende verkiezingen gaat winnen, dus iedereen is vast aan het voorsorteren om bij hem in de gratie te komen. Dat ene hoekje van het internet waar nog een beetje tegenstand geboden wordt aan de bruine horden is voelt soms als het dorpje van Asterix: wij blijven moedig weerstand bieden. Waarom is dat? Ik denk dat het is omdat er gewoon geen enkele politicus is die tegen Wilders op kan. Het allemaal managers: de een wil er een half procentje koopkracht hier bij en de ander een half procentje daar, maar ze zitten allemaal nog gevangen in de illusie dat dat de marges zijn waarin politiek opereert.

De oogkleppen van de Nederlandse elite worden mooi geïllustreerd door dit opiniestuk uit de NRC, over een mogelijke Nederlandse uittreding uit de EU. Wilders wordt verweten dat hij de werkelijke kosten van een Nexit kent, maar dat hij die verbergt. Daarmee heeft de schrijver het hele punt gemist: ik denk dat voor Wilders de Nexit best een paar puntjes BBP mag kosten. Zijn prioriteiten liggen simpelweg anders.

En daar kunnen we iets leren van Amerika: politiek gaat over fundamentele waardeverschillen, niet om wie het beste groeivoorspellingen kan produceren. In Amerika is in de afgelopen jaren een enorme linkse golf gaande geweest, die bijvoorbeeld resulteerde in het homohuwelijk en op sommige plaatsen in een minimumloon van 15 dollar. Links heeft daar langzamerhand de les geleerd dat als je politieke macht wil hebben, je jouw waarden voorop moet zetten. Dat is de reden waarom Trump daar wel op tegenstand kan rekenen, en Wilders bij ons niet.

2 Comments on "Wie kan tegen Wilders op?"

 1. Weer een aardig stukje van Renema, alleen het slot slaat nergens op. Kom op Jelmer – in de VS gaat het nou juist nóóit over fundamentele waardeverschillen. Weliswaar is Trump op dit moment het ergste wat je je kan voorstellen, maar jij zou toch moeten weten dat hij hooguit een van de meest rotte vruchten is die het Amerikaanse systeem heeft voortgebracht. En dat systeem berust op een brutaal roofkapitalisme dat niet dankzij, maar ondanks Trump al 240 jaar voortwoekert. In het land waar verkiezingen door geld worden beheerst en gecorrumpeerd zijn de verschillen tussen Donald en Hillary gradueel, maar zeker niet fundamenteel.
  Ik ben dan ook zeer verrast om van Jelmer te vernemen dat er ‘in Amerika in de afgelopen jaren een enorme linkse golf gaande is geweest, die bijvoorbeeld resulteerde in het homohuwelijk en op sommige plaatsen […] in een minimumloon van 15 dollar. Links heeft daar langzamerhand de les geleerd dat als je politieke macht wil hebben, je jouw waarden voorop moet zetten.’ Nou, als dát de linkse golf en haar waarden zijn, raad ik iedere armoelijder aan om in maart 2017 VVD of PvdA te stemmen. In de ogen van Jelmer gaat de keus hier ook om een fundamenteel waardeverschil. Maar het homohuwelijk werd hier onder daverend paars applaus al in 2001 gerealiseerd, terwijl Rutte en Samsom vast wel bereid zijn om in ruil voor nog eens vier jaar afbraak van de verzorgingsstaat het huidige minimumuurloon van 10 naar pakweg 12 euro te verhogen. En dan niet in sommige, maar in alle Nederlandse plaatsen. Ja, onder die omstandigheden begrijp ik best waarom Wilders op weinig tegenstand behoeft te rekenen. Jij niet, Jelmer?

 2. met alle respect. Maar ondertussen staan er 6000 man op de blaak met televisie erbij trouw aan erdogan te zweren. Die openlijk NOS mensen aanvallen. Die andere Nederlanders met droge ogen tot terrorist verklaren omdat Turkije dat voorschrijft. Zelfs zwarte lijsten maken. Boycotten, ruiten ingooien. En Nederlanders rapporteren aan een vreemde natie.
  Terwijl ze de volgende dag op alle tv zenders vanuit de tweede kamer (DENK), De gemeenteraad (Nida) en religieuze raden (Imam van de de Mevlana moskee) verklaren dat de burgemeester van Rotterdam niet als gezaghebbende partner telt. Openlijk uitdragen dat je zij op voorspraak van Turkije een hele groep Nederlandse burgers tot untermensen hebben verklaard waar de gemeente niet mee mag praten. niet met je mede Nederlanders wil praten. Wat vind je daar nou van?
  Ondertussen is de blanke Wilders het voorbeeld van racisme in Nederland? Van alles wat er fout is? Terwijl er vorige maand in Dordrecht Nederlanders openlijk met elkaar in groepen op elkaar los zijn gegaan? Omdat zij zichzelf koerden en turken wensen te noemen en het dus “hoort” om elkaar te haten…
  autochtonen die tot nu toe niet konden geloven dat het verhaal klopte. “dat mensen met dubbel paspoort alleen trouw zijn aan erdogan en niet aan Nederland” Ik geloofde het ook niet. Tot nu ineens mijn collega’s openlijk zeggen dat zij als Nederlander nu niet meer kopen bij een andere Nederlander. Want hun opa is anders dan de opa van die ander.
  Common sense kan tegen Wilders op. En in een stuk hier de USA, met al de agenten die donkere mensen doodschieten, als lichtend voorbeeld voor Nederlandse bruinhemden kiezen is…..eh….. een beetje dom.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*