VVD’er: Fuck de armen

Verrassing: de VVD haat de armen. Toen vandaag bekend werd dat woningcorporaties in Amsterdam in het nauw komen omdat ze een gigantisch bedrag aan het rijk moeten betalen, reageerde Daniel van der Ree, kamerlid voor de VVD, als volgt:

Met andere woorden: als je arm bent, denk dan niet dat je in Amsterdam kunt wonen. Of in Groningen of Utrecht, waar hetzelfde probleem speelt. Nevermind dat de huurmarkt in Amsterdam verziekt is door AirBNB-boeven en dat de huurprijzen al jaren harder stijgen dan de inflatie (en dat wonen dus relatief duurder wordt). Als je arm bent moet je volgens de VVD maar in Schubbekutteveen gaan wonen.

Dit alles wordt extra zuur als je weet waar die heffing vandaan komt: juist, van minister Blok, van de VDD. Het is de klassieke truc: de ene VVD’er gooit zand in de machine van de verzorgingsstaat, en vervolgens roept de ander dat het allemaal maar afgeschaft moet worden want te duur.

Ook de reden waarom deze heffing ingesteld werd is ten diepste neoliberaal: een tijd terug heeft men besloten dat de woningen die een woningcorporatie bezit, niet meer gewaardeerd worden naar hun gebruikswaarde (dus zeg: dertig jaar keer de huur) maar naar de marktwaarde: wat je er voor zou kunnen vragen als je de vieze onrendabelen (want zo ziet de VVD ze) eruit gooit en Amsterdam met nog meer juppen vol stopt. Als je zo rekent is een huis natuurlijk veel meer waard, want het hele punt van woningcorporaties is om woningen te regelen onder de marktprijs, voor mensen die niet meer kunnen betalen.

Door deze rekentruc lijkt het alsof woningcorporaties heel rijk zijn, maar in werkelijkheid is dat allemaal nep. De heffing is gebaseerd op dat kunstmatig opgepompte bedrag. Een goedkoop excuus om de verzorgingsstaat uit te kleden, dus.

2 Comments on "VVD’er: Fuck de armen"

  1. Jan van Rongen | October 26, 2016 at 9:56 am | Reply

    Net na dhet kabinetsakkord kwam JMonasch dit woonbeleid te vuur en te zwaard verdedigen in een bijeenkomst van de Leidsche PvdA. Hij kwam met dezelfde kwalijke redeneringen en draaikonterij als de VVD. Gebruikte juist Amsterdam als voorbeeld in zijn redenering dat er best veel geld in die corporaties zat (vanwege de geschatte waarde van de woningen).

  2. Tijd dat de aso-tokkie-VVD oprotten uit Nederland. WIJ the people betalen niet voor anti-democraten. Dictatuur en feodaliteit doe je maar in je eigen tijd in je eihen huiskamer.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*