Lock him up!

Tijdens zijn campagne voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen heeft Donald Trump meermalen aangekondigd de uitslag te zullen respecteren wanneer hij wint, maar dat dat hij daar nog over moet nadenken wanneer hij verliest. Hij is zo overtuigd dat de meerderheid van de Amerikaanse bevolking hem steunt, dat wanneer hij verliest dat wel moet komen omdat de verkiezingen rigged zijn. Toen Janmaat in 1998 uit de Tweede Kamer verdween, weet hij dat ook aan de stemmachines.

Wat gaat Trump doen wanneer hij verliest – een mogelijkheid waarmee toch terdege rekening moet worden gehouden? Hij kan juridische procedures beginnen, maar dat heeft alleen zin wanneer één staat de doorslag heeft gegeven, en er in die staat een klein verschil was, zoals in Florida in 2000. En dan moet je toch ook een onderbouwing hebben waarom de uitslag vals is. Misschien dat de Nederlandse jurist Knoops hem daarbij kan helpen; het schijnt dat die binnenkort wat tijd vrij krijgt.

Maar Trump kan ook iets anders doen. Hij kan het volk oproepen in opstand te komen. De haat tegen Clinton onder zijn aanhangers is groot. Het zijn dezelfde types als die in Nederland de vestiging van asielzoekers proberen te verhinderen en die na de moord op Pim Fortuyn het Binnenhof probeerden te bestormen. Wilders heeft ook weleens gedreigd ‘in verzet’ te komen wanneer hij geen minister-president wordt.

Anders dan na de moord op Fortuyn zou dat een actie kunnen zijn waartoe door Trump wordt opgeroepen. Hij zou zijn aanhangers kunnen vragen stadhuizen te bezetten, en zo een nieuwe Amerikaanse burgeroorlog te beginnen. Of hij dat zal doen weten we niet, maar je kunt het ook niet uitsluiten.

Als ik dat kan bedenken, kunnen mensen in het Witte Huis dat ook. En daarom vraag ik me af of er over wordt nagedacht wat te doen in zo’n situatie. Zijn er voorbereidingen getroffen voor een crisisteam dat dan vannacht bijeenkomt? En wordt Trump dan gearresteerd, of juist niet, om escalatie te voorkomen? En is er al over nagedacht hoe die arrestatie plaats vindt?

Het zijn lastige vragen. Maar ik zou zeggen: lock him up.

Be the first to comment on "Lock him up!"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*