Zeur niet over nepnieuws

Nepnieuws is de nieuwe boeman. Nadat de schuld van het verlies van Hilary eerst bij het gekke Amerikaanse kiessysteem werd gelegd, en vervolgens bij de mensen die op de Groenen gestemd hebben, ligt de schuld nu bij het netwerk van websites dat in de aanloop naar de verkiezingen hele en halve onwaarheden de wereld in gestuurd heeft.

Die hele heisa rondom nepnieuws is een afleidingsmanouvre, een poging van centrum-links om de waarheid niet onder ogen te hoeven zien. Die waarheid is dat ze door Trump op inhoud verslagen zijn. Verkiezingen win je op ideologie, op een consistent verhaal waar je kiezers zich mee kunnen identificeren. Trump had dat, hoe verwerpelijk ook. Zijn boodschap was: ik ben een sterke man, dus ik ben geschikt om president te zijn. Hilary had niet meer dan een stapeltje voorstellen.

Daarom wordt het tijd dat we ophouden ons druk te maken over nepnieuws. En natuurlijk: het is niet goed dat er iemand een pizzeria binnenloopt met een automatisch geweer omdat hij denkt dat Hillary Clinton in de kelder een pedofielennetwerk runt. Het is goed dat daar wat van gezegd wordt. Maar we weten allemaal dat links dat niet uit altruisme doet. Men doet dat vanuit de illusie dat feiten nou eenmaal inherent links zijn.

En dat is het achterliggende probleem: dat is een uitermate lui en gemakzuchtig idee. Feiten zijn multi-interpretabel. Om ergens politiek van te kunnen maken moet je er eerst een ideologisch probleem van maken. Neem vrouwenrechten als voorbeeld: er was een tijd dat niemand het een probleem vond dat vrouwen niet mochten stemmen, geen bankrekening mochten openen en formeel handelingsonbekwaam waren. Alleen door flink dwars te liggen – door daar een probleem van te maken – is daar iets aan veranderd.

Als je die stap van dwarsliggen overslaat, kun je nog zulke goede oplossingen hebben, maar dan zal er niemand luisteren – precies wat er bij de verkiezingen in de VS gebeurd is. We willen o zo graag technocratisch beleid maken, maar dat daarvoor eerst door middel van ideologische strijd de ruimte gecreëerd moet worden, ontgaat ons volledig.

En dat is wat heel veel van het zogenaamde ‘nepnieuws’ doet. Links herkent ideologisering niet, ook al gebeurt het onder zijn eigen neus. Als Wilders zegt dat we de zorg niet kunnen betalen vanwege vluchtelingen, dan is dat een poging om twee problemen aan elkaar te knopen die volgens ons niet aan elkaar vast zitten, maar in zijn wereldbeeld wel. Ieder wereldbeeld is tegenstrijdig als je er van buitenaf naar kijkt. Een voorbeeld: als jij abortus moord vindt, dan is niet te begrijpen hoe het kan dat links voor abortus, maar tegen de doodstraf is. Veel van wat doorgaat voor nepnieuws is dus gewoon propaganda voor een andere ideologie, en wij zijn te dom om het als zodanig te herkennen.

Dat wil natuurlijk niet zeggen dat je leugens met leugens moet beantwoorden. Vraag je eens af hoe Geenstijl zou reageren als een halve gek uit naam van een linkse complottheorie een restaurant zou binnenvallen. Ze zouden geen seconde verspillen aan elitair geneuzel over de teloorgang van het publieke debat, ze zouden de beste man zoveel mogelijk zendtijd geven. Immers, niets is zo effectief als de fouten van je tegenstander tegen hem gebruiken. Links zou dat nooit doen, daar zijn we veel te fatsoenlijk voor.

In Nederland zie je precies dezelfde verschijnselen. Een paar dagen geleden kwam de VVD naar het model van Buzzfeed met een lijst van tien ‘betuttelende’ voorstellen die door linkse partijen gedaan waren. Wat er vervolgens gebeurde zal je niet verbazen: het halve internet begon te roepen dat de VVD zich hiermee als serieuze politieke partij gediskwalificeerd had. Dat tekent voor mij hoe naief links met het publieke debat om gaat. Het lijkt mij, dat iedere zichzelf respecterende politieke stukjesschrijver zich zo snel mogelijk de trucs van Buzzfeed eigen zou moeten maken.

Mijn antwoord op het nieuws dat rechts via een uitgekiend netwerk z’n propaganda verspreid heeft is dan ook niet om daarover te gaan zitten miepen. Immers: dat een flink deel van de wereld er slechte ideeën op na houdt zou na 2016 wel duidelijk moeten zijn. In plaats daarvan moeten we de vraag stellen: hoe pakken wij dat aan?

Maar ja, daar zijn we veel te fatsoenlijk voor. Soms lijkt het wel alsof links niet wil winnen.

Wilt u een site steunen die wel de strijd aangaat? Geef dan aan de Publieke Tribune.

2 Comments on "Zeur niet over nepnieuws"

  1. vind dit wel erg kort door de bocht. Er is niets mis met de ideologie van links. Allen dreigen we aan dat succes ten onder te gaan. Het spreekt niet meer aan. Maar als je dan desondanks meer kiezers wil hebben moet je dus volgens jouw theorie en in mijn woorden”dubieus gezwatel”de ether ingooien. Want de door jouw aangehaalde Trumpisten en Geenstijl etc. baseren zich niet op feiten. integendeel het zijn kreten die het verdienen tegengesproken te worden, dus wel een vorm van zeuren. Waarom verlagen tot een schaamteloos niveau om ook kiezers te trekken. Dit voed juist het cynisme en ongeloofwaardigheid van de politiek. Bert L.

    • Bert, mijn punt is juist dat er ruimte zit tussen de strategie die links nu inneemt, en de strategie die rechts volgt. Ik zeg niet dat je moet liegen, maar ik zeg wel dat als de ander liegt, je meer moet dan heel verontwaardig ‘foei’ roepen.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*