Baudet trapt in neppeiling

Baudet’s partij wil maar niet van de grond komen: hij staat er zo slecht voor, dat de meeste peilingen hem in de restcategorie van kansloze partijen vegen. De paar peilingen die hem wel apart noemen, denken allemaal dat hij op 0 zetels uit gaat komen. Toch denkt Baudet zelf daar anders over: volgens hem weet de partij uit ‘interne peilingen’ dat ze op zes zetels staan.

Er was maar een peilingbureau dat het daar mee eens was: een volstrekt onbekende peiler genaamd ‘Peiling 2017’. Deze peiler voorspelde consequent rond de 4-6 zetels voor Baudet’s partij. Die resultaten van deze peiler werden dan ook gretig door Baudet en de zijnen verspreid via Twitter. Daar wezen zelfs zijn eigen volgers hem erop dat het grote kolder was:

Twitteraar Willem Bosch vond het verdacht en dook erop. Wat bleek? Peiling 2017 zoog z’n resultaten uit z’n dikke duim. Het was bedoeld als “fantasie en entertainment”. Zoals ze het zelf formuleerden: “Waar staat dat wij objectief zijn? En zijn peilingen objectief?”. Na een flinke ronde ophef kwamen ze bovendien met een nieuwe peiling, waarin het FVD ineens drie zetels minder had “om te laten zien dat we niet verbonden zijn”.

Kortom: Peiling 2017 was een neppeiler, die opschreef hoe iemand dacht/hoopte daat de verkiezingen zouden uitvallen. Inmiddels is de site opgedoekt en staat hij te koop. Het twitteraccount is opgehouden met peilingen de wereld in sturen en is nu bezig met damage control.

Wat is de rol van FVD in dit alles? Het is wel heel toevallig dat een flink deel van de volgers van deze account FVD’ers waren (inclusief het officiele account van FVD), en dat beide min of meer tegelijk opgericht werden. Bovendien plaatste Peiling 2017 niet alleen peilingen, maar korte opiniestukjes en tweets die pro-FVD waren. Zo schreven ze bijvoorbeeld over het ‘Theo Hiddema-effect‘, op basis van hun eigen ‘peilingen’.

Zowel FVD als Peiling 2017 ontkennen met elkaar verbonden te zijn. Via de registreringsgegevens van de site is bekend dat het om een man uit Zwijndrecht gaat, die een netwerk van sites voor de verkoop van bouwmaterialen runt. In een van zijn tweets zegt hij dat hij naar een FVD-bijeenkomst geweest is. Het waarschijnlijkst is dus, dat het om een onafhankelijke actie van een fan gaat. Maar dan nog: je zo toch verwachten dat ‘s lands grootste intellectueel door heeft wanneer hij voor de gek gehouden wordt door een klusjesman uit Zwijndrecht?

Kortom: Baudet is of niet in staat om met cijfers om te gaan, of hij staat te liegen. Zelfs zijn eigen volgers konden zien dat de peiling nep was. Willen we zo iemand echt in de Kamer?

Steun ons op Patreon

 

3 Comments on "Baudet trapt in neppeiling"

  1. 10-3: nog steeds zo overtuigd?

    • Wat doet het feit dat hij nu op 1 zetel staat af aan dat hij maanden geleden gelogen heeft over dat hij op 5 zetels zou staan?

  2. Peiling2017 is nog steeds online en vrijwel alle berichten zijn anti- groen links berichten….

Leave a comment

Your email address will not be published.


*