De VVD als maffiabaas

Geert Wilders is het breekijzer van onze elite. Hij maakt de weg vrij, zodat zij kunnen gaan naar waar ze naar toe willen: een steeds racistischer staat a la Trump, met discriminerende wetten tegen moslims.

Je kunt dat breekijzer in actie zien bij Rosanne Hertzberger in de NRC, afgelopen vrijdag. Hertzberger komt de desastreus uitgepakte ‘Brief aan Nederland’ van Mark Rutte goedpraten. Ze prijst Rutte voor het opzoeken van het ‘redelijke midden’. ‘Wie het niet over de problemen met immigratie en islamisering heeft, is medeplichtig aan de opkomst van een levensgevaarlijke populistische partij’ vindt zij.┬á

Laat die redenering even op je inwerken: het volgt de logica van chantage. Ze speelt hier met verve de rol van de maffiabaas, die een lokale ondernemer komt afpersen. ‘Mooie rechtsstaat heb je daar. Zou jammer zijn als er iets mee zou… gebeuren.’ Ondertussen heeft de PVV de rol van de goons, de dommekrachten die op de achtergrond aanwezig zijn. De goons hoeven nooit hun pistolen te trekken, enkel hun aanwezigheid is genoeg om de maffiabaas machtig te maken. Zo werkt de relatie tussen VVD en PVV ook.

De VVD kan niets beters verzinnen dan steeds racistischer worden, in een poging om kiezers bij de PVV weg te lokken. Als de rest van Nederland dan een reageert op zo’n flirt, zoals met Rutte’s brief – die overal belachelijk gemaakt werd – dan is de positie om op terug te vallen altijd: ja, maar wij zijn tenminste niet Wilders. En zo komt Rutte weg met ieder stapje richting PVV.

En voor de duidelijkheid: ik zeg niet dat dit afgesproken is. Wie in complottheorie├źn gelooft, is een idioot. Er hoeft geen afspraak te zijn, enkel een rationele analyse bij beide partijen van hun eigen politieke belangen. Wilders wil Nederland zo racistisch mogelijk maken, en Rutte wil aan de macht blijven. Door dit mechanisme kunnen ze beide hun doelen bereiken.

De dreiging van iets ergers geeft Rutte rugdekking. Niemand durft hem al te hard op zijn racisme aan te vallen, omdat ze bang zijn hem in de handen van de PVV te duwen. Als hij zegt dat Marokkanen zich moeten invechten, dan is er niemand die hem om de oren slaat met de stuitende discriminatie op de Nederlandse arbeidsmarkt, maar dan staat er een blik Hertzbergers klaar om zijn kwaliteiten als staatsman te prijzen.

De verkiezingen komen eraan. Wij willen onze activiteiten opvoeren. Steun mij op Patreon.

Be the first to comment on "De VVD als maffiabaas"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*