De navelstaarders van D66

Kees Verhoeven, de vice-fractievoorzitter van D66, had deze week de lachers op zijn hand. Dat ging zo: Thierry Baudet probeerde zijn klimaatontkennende ideeen te verspreiden via door weerman Gerrit Hiemstra voor een debat uit te dagen. Verhoeven reageerde daarop met de volgende tweet:

Hilarisch natuurlijk.

En Verhoeven is niet de enige die het ‘Baudet is niet effectief’-frame verspreidt. Zo stelde RTL vorige week vast dat FvD van alle kleine partijen het minste aantal moties en Kamervragen indient. Eerder was er ophef toen Baudet zou zijn gaan hardlopen terwijl er een debat bezig was. Het lijkt zelfs aan te slaan: over die laatste aantijging voelde hij zich laatst genoodzaakt zich te verdedigen.

Nou ben ik het er honderd procent mee eens dat Baudet bestreden moet worden, maar is dit nou echt de manier? Had je liever efficiƫntere fascisten gehad? Toen men een paar jaar terug probeerde Wilders met zijn parlementaire ineffectiviteit om de oren te slaan, werkte dat ook niet.

En als Baudet zich netjes het parlementaire spelletje mee gaat spelen, is hij dan ineens wel acceptabel? Waarschijnlijk wel, als je bedenkt hoe leeglander Bosma in de Haagse harten gesloten werd, toen hij vicevoorzitter van de Kamer werd. De hele discussie laat zien hoe kortzichtig de gemiddelde politicus is: moties, Kamervragen en debatten worden opgevat als gescoorde punten in het Haagse spel. Wie daar niet aan meedoet, ligt er uit.

Ondertussen is Baudet bezig de dingen te doen die links al decennia lang achterwege laat, zoals een beweging bouwen, een generatie jongeren opleiden, en het publieke debat zijn kant op trekken. Hij begrijpt dat macht tegenwoordig vooral buiten het parlement ligt, en hij is helaas niet bang die macht te gebruiken; bijvoorbeeld als zijn partijgenoten om het ontslag van een onwelgevallige docent roepen. Onze vrije maatschappij is in gevaar, en het enige dat D66 kan doen, is over debatten zeuren.

Steun mij op Patreon!

2 Comments on "De navelstaarders van D66"

 1. Veldman zoals altijd | January 18, 2018 at 2:09 am | Reply

  Ik denk dat het zou helpen als je mensen die reageren op je artikels niet in de onzekerheid moet laten of hun reactie uberhaupt wel geplaatst gaat worden wanneer deze binnen de normen van het algemeen geldend fatsoen vallen .

  het beviel me lange tijd geleden in elk geval niet dat dat niet het geval was .

  motiveert ook niet om stukken nog te lezen in het algemeen , hoezeer ik deze dan ook waardeer denk ik toch; “gaat hier om een pvda-er en die lui haten mensen” ; pvda is de enige partij die nooit mailtjes beantwoord

  dat is niet waar de pvv ook niet
  geenstijl begon daar mee ; meningen censureren tegenwoordig is hebben AL mijn linkse maatjes een ban op Joop.nl ; niet wegens onbetamelijk gedrag maar omdat de redactie het niet met ze eens was .

  Dat is dus de nieuwe trend en dat is waarom dit ook weer eens niet gelezen wordt. Ik ga dus hier ook niet uit vsn plaatsing want zo werkt het tegenwoordig

  Dit heet publieke tribune
  LAAT HET DAN OOK EEN PUBLIEKE TRIBUNE ZIJN

  doet me denken aan toen ik op school over mao;s ‘laat duizende rozen bloeien” actie leerde waarop Mao vervolgens allemaal mensen liet opsluiten omdat mensen het verschil niet kenden tussen rozen en giftig kruid

  Maak het eens een publieke tribune

  het is al jaren geleden dat je ergens op internet een discussie kon hebben

 2. Dat Links het laat liggen is denk ik te breed gesteld. GroenLinks is in ieder geval wel bezig een beweging te bouwen met resultaat! Forse groei ledenaantallen waarvan een behoorlijk aantal ook politiek actief wordt, de opleidingen binnen GroenLinks volgt en vaak ook op verkiesbare posities staan voor de komende gemeenteraadsverkiezingen. Ik weet niet uit eigen ervaring hoe het andere linkse partijen vergaat, maar de GroenLinks afdelingen zijn in hoog tempo aan het verjongen het laatste jaar.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*