De leugens van Zijlstra

Ik word een beetje moe van alle sentimentele stukken over het vertrek van Halbe Zijlstra. Hij wordt weggezet als een soort tragische held, die gevallen is over zijn neiging het niet zo nauw te nemen met de waarheid. NRC maakte het het bontst. Zij schreven:

Gestruikeld over een datsja. Het klinkt tragikomisch, maar Halbe Zijlstra heeft zijn politieke val te danken aan zijn belangrijkste zwakheid: het doen van stoere uitspraken die later geheel of gedeeltelijk onwaar blijken te zijn.

Dat is de grootst mogelijke verdraaiing van de waarheid: Zijlstra’s leugens waren juist altijd zijn sterke punt. Toen hij loog over borstvergrotingen, loog over paaseitjes, en loog over vluchtelingen, vond iedereen het prachtig. En nu wordt van zijn val een Griekse tragedie gemaakt, waarin de voor de rest goede hoofdpersoon aan zijn ene fatale zwakte ten onder gaat.

Doe niet zo sentimenteel, mensen! De waarheid is een stuk simpeler: zijn hele carrière was gebaseerd op leugens, en er was niemand die het een barst kon schelen. Zijn rol was om af en toe een flinke lap rood vlees naar het Wilders-kamp te gooien, en daar heeft hij zijn carrière aan te danken.

Hij moest weg, omdat hij het onderwerp van een van zijn leugens verkeerd had gekozen. Als er op vluchtelingen gehaat kan worden, vindt heel Nederland dat prachtig. Zo werkt dit land: wie liegt over vluchtelingen, wordt minister. Wie liegt tegen een VVD-congres, wordt minister-af.

Steun mij via Patreon.

Be the first to comment on "De leugens van Zijlstra"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*