Liveblog Partijcongres

Dit liveblog gaat morgen verder. Lees hier verder

6:26 Tijd voor borrel. Morgen is de dag die er politiek gezien echt toe doet: dan staat de vrije artsenkeuze op het programma. Vanavond is er feest. Het gerucht gaat dat een aantal partijtijgers daar tegen waren: met de slechte toestand van de partij was er geen reden voor feest , vonden zij. Gelukkig is die suggestie niet overgenomen.

6:25 Okee, die Kenedy-quote aan het eind was kazig. Heel kazig.

6:21 Het mooie aan de speech van Asscher is dat hij erop wijst hoe ongelofelijk belangrijk de respons uit de moslimgemeenschap is geweest, zonder dat hij denkt iets van de moslimgemeenschap te kunnen eisen. Bovendien legt hij de nadruk op zelf nadenken, zelf je standpunten formuleren, als noodzakelijke voorwaarde voor emancipatie.

6:05 Asscher zegt zinnige dingen over het afstand nemen. Als het gebeurt is het extreem sterk toe te juichen, maar je kunt het niet afdwingen.

6:03 Nu gaat het over Charlie Hebdo.

6:01 De speech van Asscher gaat over werk. Schijnconstructies, malafide uitzendbureaus, enzovoorts.

5:59 “De leugen is dat het allemaal onvermijdelijk is.” De PvdA keert zich langzaam, heel voorzichtig, heel langzaam, tegen de TINA-retoriek. Soort van.

5:57 Nu speech Asscher. Boodschap lijkt: het gaat goed, hou vol. “We zijn op de goede weg”

5:26 Er is nu discussie over het ‘gouden aandeel’, een poging om meer invloed op cruciale bedrijven te krijgen. Dat breekt de gestage stroom van kansloos weggestemde moties.

5:21 Ruud Koole, de PvdA-senator die in de kandidatenlijst voor de Eerste Kamer op een onverkiesbare plaats gezet is, heeft veel aanspraak: mensen die even een praatje met hem willen maken of een hand willen schudden. Dat is niet zo gek, want er was vanuit de leden een actie om hem op een hogere plek te zetten. Het doet me een beetje denken aan Sander Terphuis, die bij een vorig congres ook de hele dag felicitaties in ontvangst nam, maar uiteindelijk toch bakzeil haalde.

5:15 “Bakens”  een tot en met drie van het Rapport-Melkert (dat gaat over de economische standpunten van de partij) zijn er zonder problemen doorheen gestemd.

4:50 Soms zijn die amendementen best leuk: een afgevaardigde uit groningen maakt even gehakt van de compromis-strategie die de PvdA in de kamer volgt. Noemt de bancaire sector een derdehands roversbende, en krijgt daarvoor een rondje applaus van het congres.

4:40 Punt van orde: er zijn zo godsgruwelijk veel ammendementen, dat de indieners van de amendementen gevraagd wordt om terughoudend te zijn met het geven van toelichtingen.

4:38 De PvdA zoekt zijn economisch heil steeds meer in Europa. Het is echter maar de vraag of een Europese verzorgingsstaat haalbaar is.

4:36 Melkert speculeert op verder gaan dan het regeeraccoord. Betekent dit: de val van het kabinet?

4:35 Melkert zegt dat we niet moeten denken binnen de kaders die door anderen (lees: de neoliberale partijen) uitgezet zijn. Dat is een cruciale opmerkingen, maar kan de PvdA dat waar maken?

4:30 Na wat amendementen die kansloos weggestemd worden, is nu Melkert aan het woord, over zijn economische plannen.

4:11 Arie de Jong is zojuist bij acclamatie ingestemd in de Beroepscommissie. Gelach in de zaal als gevraagd wordt of hij aanwezig is. Natuurlijk is deze partijtijger aanwezig op een PvdA-congres.

4:07 Bert van Bruggen, de voorzitter van de JS, is tevreden met hoe zijn speech viel op het congres.

4:00 Gehoord in de pauze, bij de urinoirs: “Liever hier zeiken, dan tegen het partijbestuur”. Zometeen begint het programma weer.

3:50 Het leuke aan zo’n partijcongres is dat het voor de leden ook een soort reunie is. Je komt allerlei mensen tegen die je van eerder kent, zoals de jWBS zomerschool.

3:40 Bij het congres zit altijd een markt met kraampjes van alle organisaties die gelieerd zijn aan de PvdA, of van initiatieven binnen de partij (LGBT in de PvdA, wetenschappelijk bureau, ontwikkelingssamenwerking, etcetera). Heb net een essaybundel gekocht van de Banningstichting (religieuzen binnen de PvdA).

3:25 Nu pauzenummer. Terug om 16:00.

3:24 Terug naar de werkelijkheid: motie nummer 14 is aangenomen. Gaat over de stemverhoudingen.

3:20 Mooie, naadloze overgang van sociaal-culturele tegenstellingen naar sociaal-economische tegenstellingen in de speech van Bart van Bruggen. Cruciaal element van sociaaldemocratie dat beide belangrijk zijn.

3:17 Rondje applaus voor Bart als hij Jens Stoltenberg citeert, die na de Breivik-aanval zijn hoofd koel hield.

3:14 Nu toespraak JS-voorzitter Bart van Bruggen. Zegt zinnige dingen over de Charlie-aanslag. “We mogen niet meegaan in de taal van aanval en verdediging”.

2:50 Het leuk van met lokale politici in de trein zitten is dat je precies weet waar allemaal woonwijken gaan komen.

2:18 Nu in de trein, op weg naar het spannende stuk van het partijcongres: de discussie over de vrije artsenkeuze. Wifi volente wordt dit liveblog wordt vanaf 3 uur geupdate. Lees ondertussen hier iets over de toestand van de PvdA, hier iets over de positie van Samsom, en hier iets over de vraag of de PvdA uberhaupt bestaansrecht heeft.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*