Draaien vliegtuigen Windows 95 of zo?

De FAA, de Amerikaanse instantie die verantwoordelijk is voor veiligheid in de luchtvaart, heeft een ‘airworthyness directive‘ uit doen gaan voor alle Boeing 787 Dreamliners. Er dreigt verlies van de wisselstroom in het vliegtuig, wat tot gevolg kan hebben dat de piloot geen controle over het vliegtuig meer heeft.

Wat is het probleem? Als je de elektrische generatoren te lang aan laat staan, dan loopt er een tellertje over in de software. Die bug zorgt ervoor dat de generatoren zichzelf preventief uitschakelen. Er zijn natuurlijk wel meerdere generatoren als backup, maar die worden allemaal tegelijkertijd ingeschakeld, waardoor ze ook allemaal tegelijk uit gaan. FAIL!

Gelukkig is er weinig kans dat dit probleem in de lucht voorkomt; in geen enkel vliegtuig staan de generatoren in werkelijkheid ooit 248 dagen continu aan. Maar toch: Boeing, stelletje prutsers! Software die stuk gaat als hij te lang draait is zo 1995…

 

Be the first to comment on "Draaien vliegtuigen Windows 95 of zo?"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*