Too big to fail

Door Rene van Alphen

Vorig jaar is de quotum regeling in de melkproductie afgeschaft. Omdat er schier onuitputtelijke markten zouden zijn in Rusland en China heeft een deel van de boeren (het meer “industriële” deel) flink geïnvesteerd en de productie fors uitgebreid. Nu een jaar later is de melkprijs in elkaar gedonderd. Er was toch een problempje met die markten. De EU schiet te hulp . Omdat je natuurlijk niet alleen de melkboeren kunt helpen komt er ook een bak met geld voor de varkensboeren. Ook die produceren teveel.

Is er iemand die me dit uit kan leggen? Terwijl het marktdenken in Europa wild om zich heen slaat gelden die principes niet voor de landbouw. Ondernemers die de verkeerde investeringsbeslissingen nemen dragen de gevolgen niet zelf, maar wentelen die af op de overheid. Dat zou eenmalig zijn bij de banken weet u nog?

Het doel hiervan is volgens de betrokken commissaris de productie te beperken. Let op: we beperken de overproductie door haar te subsidiëren en daarmee de pijn weg te nemen bij degenen die de overproductue veroorzaken. Zo kunnen ze het volgende keer gewoon opnieuw proberen. Een loterij met nieten. In de kern proberen we dit met het Europese landbouwbeleid al 60 jaar. Het toont maar weer eens aan hoe goed de vrije markten werken.

 

Be the first to comment on "Too big to fail"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*