Drie redenen waarom je Positief Links moet steunen

Positief Links is een club die buiten de bestaande partijen om aan progressieve ideeënvorming doet. Ze zijn aan een crowdfunding-actie begonnen om hun werk voort te kunnen zetten. Ze proberen drieduizend euro op te halen, en de teller staat op dit moment op een euro of vijfhonderd. Hier zijn drie redenen waarom die actie jouw steun verdient:

Ze doen aan coalitie-bouwen

Politiek is het vormen van maatschappelijke coalities om je zin te krijgen. Alleen door een onderlinge uitruil tussen verschillende deelbelangen kun je sterk genoeg zijn om je echte tegenstanders te lijf te gaan. Succesvolle politieke partijen zijn partijen die zo’n coalitie over langere tijd stabiel kunnen houden. Als zo’n politieke coalitie het een generatie uithoudt kun je een land wezenlijk veranderen. Neem als voorbeeld de Republikeinse partij in de VS, waar een coalitie van vrijemarktdenkers, christelijke fundamentalisten en anti-communisten samen een conservatief blok vormen. Of denk aan de PvdA van de naoorlogse jaren, die de materiële belangen van de arbeidersklasse wist te verenigen met de niet-materiële belangen van de middenklasse.

Op dit moment ligt de linkse coalitie echter volledig op z’n gat. De vakbond vindt de PvdA neoliberaal. De PvdA vindt de vakbond ouderwets. GroenLinks vindt de SP maar vieze arbeiders. De SP vindt GroenLinks maar yuppen, enzovoort.

Om zo’n coalitie weer aan de praat te krijgen moet je elkaars ideeën aftasten, om te kijken waar een uitruil mogelijk is. Je moet leren wat echt belangrijk is voor de ander, en waar compromissen mogelijk zijn. De geschiedenis leert dat dat buiten de politiek om moet gebeuren: de druk van het dagelijks beslissingen maken is anders te groot. Daarom vindt dit soort lapwerk nooit plaats binnen politieke partijen, maar in het maatschappelijk middenveld, bijvoorbeeld in een tijdschrift, of in een vereniging waarbinnen over politiek gediscussieerd wordt.

En dat is precies wat Positief Links aan het doen is: ze organiseren bijeenkomsten waar mensen van allerlei verschillende achtergronden vertellen wat zij voor de linkse zaak aan het doen zijn. En dat is bewust heel gemengd: naast een SP’er wordt een Maagdenhuisbezetter gezet, naast iemand van Young and United (de vakbond dus) wordt iemand gezet die over de deeleconomie komt praten. Greenpeace naast piratenpartij. Aan het eind van ieder praatje brengt de spreker een stelling in, waar over gediscussieerd en uiteindelijk ook gestemd wordt.

Dat laatste is het geheim van de smid: doordat iedereen aangemoedigd wordt zijn mening te geven over andermans verhaal wordt duidelijk wat iedereen van elkaars ideeen vindt. Omdat er geen manifest of iets dergelijk is wordt niemand uitgesloten, maar je komt er zo wel achter welke ideeen wel en welke niet geschikt zijn om opgenomen te worden in de nieuwe linkse coalitie.

Ze vragen om geld

Er is op links veel te veel het idee dat activisme niks moet kosten. Ik ben er inmiddels van overtuigd dat dat niet gaat werken. Het enkele feit dat de jongens van Positief Links bezig zijn hun activiteit uit de liefdewerk-oudpapiersfeer te trekken, is iets dat aangemoedigd moet worden. Opiniemaken is namelijk helemaal geen leuke hobby; je kunt veel beter gaan voetballen. Toch is het iets wat moet gebeuren. We kunnen het dus maar beter zo snel mogelijk professionaliseren.

Daarvoor is geld nodig, veel geld. Onze tegenstanders hebben de Leidse rechtenfaculteit, die als een lopende band slavernijverheerlijkers en verkrachtingsverheerlijkers aflevert. Als wij onze eigen Thierry Baudet willen bouwen, dan moeten we bereid zijn de daarbij behorende infrastructuur op te tuigen. Dat gaat geld kosten, en we kunnen maar beter zo snel mogelijk beginnen met leren hoe we dat bij elkaar moeten harken. Drieduizend euro is nog maar het begin van wat er nodig is, maar het is een nuttige vingeroefening, die moet slagen.

Ik ben het niet met ze eens

Dit klinkt misschien tegenstrijdig: waarom zou ik aandacht besteden aan een groep waar ik het vaker niet dan wel mee eens ben? Omdat ik weet dat je in de politiek nooit helemaal je zin kunt krijgen.

Er is een tijd voor scherpslijpen en een tijd voor verenigen. Natuurlijk, het is belangrijk dat we mensen hebben die de ideeën van onze tegenstanders fileren. Dat trekt een bepaal type persoon aan, met een bepaald soort rechtlijnigheid. Echter, die rechtlijnigheid kun je totaal niet gebruiken als je je eigen mensen bij elkaar moet brengen. Daarvoor heb je een heel andere manier van denken nodig: eentje waarin verschillen juist aangemoedigd worden, omdat die het hele team sterker maken.

Positief Links is de enige organisatie die ik ken die systematisch bezig is om die manier van denken uit te dragen. Daarom verdienen ze onze steun. Dus: geef aan die crowfunding-actie. Als u niks met crowdfunding hebt en gewoon wilt gireren: het nummer is NL05INGB0007283951. Hup, aan de slag!

Full disclosure: ik heb zelf niks met Positief Links te maken. Ik vind ze gewoon awesome.

 

 

7 Comments on "Drie redenen waarom je Positief Links moet steunen"

 1. ‘Drieduizend euro is nog maar het begin van wat er nodig is, maar het is een nuttige vingeroefening, die moet slagen.’
  Waarom is er drieduizend euro nodig om ideeën uit te wisselen en leuke gesprekken op gang te brengen? Voor het huren van een zaaltje? Of moeten de linkse varianten van Thierry Baudet voor hun bespiegelingen een honorarium toucheren? En als toch blijkt dat er écht geld nodig is, ga dan eerst eens informeren bij de vieze arbeiders van de SP hoe die het klaarspelen om hun plaatselijke afdelingen in eigen gebouwen te huisvesten.

 2. Wouter Welling | August 21, 2016 at 7:42 pm | Reply

  Hoi Kees. Je vraagt waarom er 3000 euro nodig is. Het organiseren van goede inhoudelijke bijeenkomsten is niet gratis. Ook is het onderhouden van digitale platformen niet gratis. Zaaltjes kosten inderdaad centjes. Als een goede spreker zich uitgebreid voorbereid en een verhaal komt houden wil je die een bedankje geven. Een honorarium geeft Positief Links aan niemand, maar om een beweging te organiseren die (jonge) mensen wél aanspreekt en betrekt bij het politieke debat, heb je simpelweg middelen nodig. De begroting van de stichting zal netjes openbaar zijn. Ik denk hiernaast dat je de centjes niet van politieke partijen als de SP moet krijgen. Partijen hebben altijd een belang en dat zal hoe dan ook meekomen met de centen. Individuele bijdragen of via andere maatschappelijke organisaties hebben daarom de voorkeur.

 3. @Kees Een ideeën fabriek kost – zaaltje en cadeau’s spreker – ongeveer 600 euro per keer, 4 ideeën fabrieken is dus 2400 € komen andere activiteiten dus nog bij en dan doen DJ’s en artiesten het voor nop. Tot nu toe schieten initiatiefnemers alles voor en nee we doen het niet met winst of salaris oog punt.

  Btw ook de SP doet aan crowed funding heet daar contributie.

 4. Elisabeth van den Berg | August 22, 2016 at 9:07 pm | Reply

  Fijn dat jullie kijken wat al die partijen belangrijk vinden, maar zou het niet zo horen te zijn dat het er in de politiek om hoort te gaan wat belangrijk is voor de inwoners van Nederland? Daar schijnt geen enkele partij zich al jaren druk om te maken. Het is allemaal dingen beloven en dan vervolgens weer uitruilen. Eén en al partijpolitiek en de zwaksten in de samenleving gaan er stelselmatig op achteruit. Slachtoffers van huiselijk geweld zullen in dit land NOOIT veilig zijn, omdat huiselijk geweld in ons rechtssysteem NIET strafbaar is! De zorg is compleet kapot gemaakt en sociale zekerheid bestaat ook al niet meer. Juist al die splinterpartijen en onenigheid in de gevestigde partijen maken dit land kapot. Er is een grote kloof tussen Den Haag en de werkelijke wereld. Maar het lijkt wel of die mensen pas wakker gaan worden als er kogels om hun oren vliegen. We zijn op weg naar WW3. En al die politici die er nu zijn zullen dat niet kunnen voorkomen omdat zij aan struisvogelpolitiek doen. Als ik het maar goed heb, als mijn partij maar macht heeft, en de rest doet er niet toe.

 5. Wouter Welling en Peter de Haan hebben mij niet overtuigd. Het onderhoud van een website als b.v. Publieke Tribune kost volgens mij een schijntje. Een zaaltje in een net café zal ook weinig kosten met zich meebrengen, want menig uitbater heeft er belang bij dat er vooraf en tijdens de nazit flink wordt geconsumeerd (en Renema kan dat weten als deelnemer van de Leidse Rode Boekenclub, een initiatief van de Leidse PvdA). En een van links élan vervulde spreker is het niet om geld te doen, maar zal met een goede fles wijn of een boekenbon dik tevreden zijn.

  Wat mij echter vooral dwars zit, is dat zijn verhaal de nadruk legt op de noodzaak van ‘crowfunding’, maar inhoudelijk nogal tekort schiet (ik dacht overigens dat zoiets crowdfunding wordt genoemd of deelnemersbijdragen in goed Nederlands – doch dit terzijde). Die zwakke onderbouwing begrijp ik wel, want wie http://positieflinks.nl/2016/06/25/de-ideeenmoeheid-voorbij-hoe-wordt-deze-planeet-een-beter-thuis-voor-iedereen/ aanklikt, krijgt stellig de indruk dat de wind weer eens waait uit de hoek van de Amsterdamse grachtengordel. Oude wijn en nieuwe zakken. Dat de krimp van de PvdA (heel goed trouwens) vele malen sneller gaat dan de groei van SP en GroenLinks (dat is dan weer jammer) weten we immers al jaren.
  Ik vrees dat veel PVV-stemmers (vaak afkomstig uit sociaal-democratische milieus) weinig boodschap hebben aan plechtstatige verhalen over ‘lifelonglearning’, zonnepanelen en het intrappen van open deuren over de commercialisering van media en de openbare ruimte. Dat Positief Links over zichzelf zegt dat zij ‘het voor elkaar gekregen heeft onderdeel te worden van een nieuwe ontwikkeling’ lijkt mij dan ook zacht gezegd zwaar overdreven. Of om ook maar eens haar angelsaksische jargon te bezigen: ‘it’s the social security, stupids!’

  • Jelmer Renema | August 23, 2016 at 7:42 pm | Reply

   Kees, als je het initiatief niks vindt, dan moet je dat gewoon zeggen en je niet verstoppen achter allerlei discussies over waar het geld naartoe gaat en hoeveel het wel mag kosten.

   En mijn hele punt was nou juist dat we weg moeten uit dat beuzelhoekje van boekenbonnen en bovenzalen. Ook die met links elan vervulde spreker moet uiteindelijk gewoon z’n huur betalen, aan het eind van de maand.

 6. Als roker zijnde heb ik van geen enkele van de genoemde partijen iets te verwachten .
  Vrijheid staat bij alle politieke partijen onder druk (denk bijvoorbeeld aan de PvdA met Plasterk die iedereen al bijna een camera in het achterwerk wil duwen) .
  Vanuit een anarchistisch-sociaal perspectief is positief links net zo hard ‘de vijand’ als de rechtse partijen .
  Alleen al het idee dat de PvdA nog steeds door mensen gezien worden als een linkse partij is hoogst lachwekkend .

Leave a comment

Your email address will not be published.


*