Dienstplicht is de linkse oplossing

Met de doorlopende Poetinisering van de Nederlandse maatschappij is ook de dienstplicht weer in beeld. Buma stelde deze week voor om die in te voeren. Vervolgens kwam de NOS – nooit te beroerd om de macht te dienen in plaats van haar te bevragen – met een kwijlende reportage waarin een paar soldaten mochten vertellen dat hun tijd in het leger ze saamhorigheid en discipline en meer van dat soort CDA-waarden geleerd had.

Toch moeten we vanuit links deze ontwikkeling aanmoedigen. Er is namelijk geen militaire maatregel zo links als de dienstplicht. Hier zijn drie redenen waarom.

Het is nivellerend

Dienstplicht is feitelijk een belasting van 100% op het werk wat mensen in dat jaar hadden kunnen doen. Of je nou bij een advokatenkantoor was gaan werken of bij de sociale werkplaats, als je een jaar in dienst moet moet je al je tijd inleveren, en je krijgt daar een karig, vast bedrag aan soldij voor terug. Zo voeren we feitelijk een nieuwe, progressieve belasting in: als je in de burgermaatschappij minder dan de soldij verdiend had ga je erop vooruit, als je meer verdiend had ga je er op achteruit.

Het maakt discussie over de inzet van het leger los

Nederland is de afgelopen jaren zo trigger-happy geweest als een Amerikaanse agent. Afghanistan, Irak, het kon niet op. Dit konden we doen, omdat niemand die de beslissingen neemt echt een persoonlijk belang bij het leger heeft. Immers, welk Tweede Kamerlid kent nou iemand die in het leger zit? Dienstplicht zal het publiek veel kritischer maken. Je zag dat in Amerika: de Vietnamoorlog was zo impopulair omdat iedereen zich kon voorstellen dat zijn zoon ernaartoe gestuurd zou worden. Het Amerikaanse leger heeft later wijselijk besloten dat je oorlogen veel beter met arme mensen kunt uitvechten; over hun lot maakt niemand zich druk. Als we de dienstplicht weer invoeren zullen we de discussies over inzet in verre buitenlanden een persoonlijke dimensie meegeven.

Bovendien is het leger een prima plek om sociale onvrede aan te wakkeren. Niks is zo goed om te laten zien hoeveel beter rijk het heeft dan arm dan ze samen in een barak te stoppen. De reden dat Churchill vlak na de oorlog klop kreeg in de verkiezingen was dat iedereen doorgekregen had hoezeer de leefwereld van rijk en arm van elkaar verschilden. Ook zal het antimilitairisme weer spannend maken. Niks zo leuk immers voor een achttienjarige als rebelleren tegen de autoriteiten. Ik kan me nog net de verhalen van de generatie boven mij herinneren over wat men allemaal innam om niet door de medische keuring te komen; ik verheug me nu al op de inventiviteit van de volgende generatie.

Het verlamt ons leger

Dit is misschien nog wel de belangrijkste reden: het leger zelf is tegen. Er is namelijk geen betere manier om ons leger volledig onschadelijk te maken dan het invoeren van de dienstplicht. Het is enorm inefficiƫnt om een blik soldaten op te leiden die na een jaar weer verdwijnen. Als je dat ieder jaar moet doen, dan blijft er geen geld over om JSFs mee te kopen.

Ook de inzetbaarheid van het leger buiten de grenzen komt in het geding. Je kunt iemand natuurlijk niet in een paar maanden tot commando of gevechtspiloot opleiden. Het beste wat er in zit is ze leren een geweer te bedienen en te hopen dat als het moment komt ze de kant die boem doet in de richting van de vijand houden. Kortom, met de invoering van de dienstplicht verandert ons leger van een hypermobiele strike force die altijd klaar staat om de belangen van de Amerikanen te verdedigen in een zootje ongeregeld dat amper meer kan dan de landsgrenzen verdedigen. En dat lijkt me prima.

En hoe moet dat dat met al die cryptofascitische plannetjes om Onze Jongens weer Discipline en Opofferingsgezindheid bij te brengen? Zo’n vaart zal dat niet lopen; dit is wel Nederland waar we het over hebben. Geen betere manier om van mensen lapzwanzige minimumlijers te maken dan ze te dwingen werk te doen wat ze helemaal niet willen doen. Als ik de verhalen hoor van mensen die nog in dienst geweest zijn, dan was dat eerder Dad’s Army dan de Wehrmacht. Laten we de plannen van Buma dus toejuichen.

Be the first to comment on "Dienstplicht is de linkse oplossing"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*