Opnieuw politiegeweld gemeld in Den Haag

Afgelopen dinsdag werd er opnieuw melding gemaakt van politiegeweld in Den Haag. Chaka Laguerre, die voor het Internationaal Strafhof werkt, werd gearresteerd toen zij in de buurt van het Hof de straat overstak met haar fiets. Haar relaas is inmiddels duizenden keren gedeeld op Facebook. In haar bericht beschrijft hoe ze, nadat ze met haar fiets aan de hand door een rood licht was overgestoken, hardhandig door twee agenten gearresteerd wordt. Het bericht werd vergezeld van een foto van het slachtoffer in een ziekenhuisbed.

Chaka beschrijft hoe ze na haar hardhandige arrestatie uitgescholden werd door een van de agenten, met geweld afgevoerd werd naar het politiebureau, waar ze niet verteld werd wat ze misdaan had, geen contact mocht hebben met haar collega’s, en pas vrijgelaten werd nadat de agenten haar spullen doorzocht hadden. Kortom, als je in Den Haag als zwarte vrouw door rood licht loopt, loop je het risico hardhandig in de cel te belanden.

De gebeurtenissen hebben Chaka niet onberoerd gelaten. In haar bericht schrijft ze: “Er zijn geen woorden voor hoe dof ik me de afgelopen dagen gevoeld heb. Deze ervaring heeft iets van mij afgepakt dat ik nooit meer terug krijg. We hebben de afgelopen jaren allemaal politiegeweld op televisie en op sociale media gezien, maar je begrijpt nooit de mate van fysieke, psychologische, mentale en emotionele schade die zo’n ervaring een mens aandoet. Ik voel me niet meer veilig in mijn eigen bestaan. Ik loop rond met een permanent gevoel van onveiligheid

De politie Den Haag heeft inmiddels een reputatie opgebouwd als een door- en door racistische organisatie. In 2013 klapten oud-agenten uit de school: er wordt disproportioneel geweld gebruikt, en dit geweld richt zich op minderheden. Ook was er sprake van een cultuur waarin agenten elkaar de hand boven het hoofd hielden. In 2014 kwam de Haagse politietopman Paul van Muschen in opspraak omdat hij gezegd had dat crimineel gedrag bij Marokkanen genetisch en cultuureel ingebakken zit.

De politie Den Haag noemt de aantijgingen in een reactie ‘onterecht’. Zij zeggen over camerabeelden te beschikken waaruit blijkt dat de vrouw zich wel degelijk verzet. Chaka schrijft: “de politiechef vertelde mij dat de agenten hem verteld hadden dat ik hen schopte en spuugde, en een hele berg leugens over hun gedrag en het mijne. Ik begon te huilen omdat ik niet kon geloven dat een mens zo kwaadaardig kon zijn, maar vooral omdat ik wist dat hoe ik ook de waarheid zou vertellen, hij altijd de valse verklaring van de politie zou geloven in plaats van die van mij

Het zou niet de eerste keer zijn dat de Politie Den Haag de zaken erger voor doet komen dan ze zijn om hun optreden goed te praten. Eerder dit jaar claimden ze dat hulpverleners die een agent probeerden te reanimeren met vuurwerk bekogeld werden – dat bleek later onwaar te zijn. In 2015 kwam het korps in opspraak na de gewelddadige dood van Mitch Henriquez. Ook in dat geval klopte de initiele verklaring van de politie niet met de werkelijkheid, en het incident dwong burgemeester Van Aartsen ertoe anti-racisme maatregelen in te voeren. De politie Den Haag heeft de videobeelden waar hun kant van het verhaal op rust, niet vrijgegeven.

Update: inmiddels heeft de politie Den Haag de beelden in kwestie laten zien aan een selecte groep journalisten. Zij zeggen dat het allemaal wel meevalt.

Steun mij op Patreon

2 Comments on "Opnieuw politiegeweld gemeld in Den Haag"

 1. “De politiechef van de Eenheid Den Haag zal bij de president van het International Court of Justice een klacht indienen tegen de betrokken vrouw vanwege haar aantijgingen jegens de politie waarbij zij suggereert dat er sprake is van racistisch politiegeweld.”

  “Wij hebben niemand mishandeld, dus gaan we die persoon nu intimideren”. Juist ja.

 2. the lady is a 30 year old lawyer. With high credentials. Working in a court that handles a.o. warcrimes.
  As an American she comes/represents her country that has preemptively declared war on the Hague. and the court itself! To enforce the treatment of Americans the way THEY want on her host country. Literally! (https://www.hrw.org/news/2002/08/03/us-hague-invasion-act-becomes-law)
  .
  We are NOT talking about an innocent toothless victim.
  But a professional coming from a background of harassing the dutch government.
  Stop automatic victimization of people with black skin.
  http://www.ad.nl/home/juriste-op-facebook-ik-zal-geen-excuses-maken-aan-de-politie-in-den-haag~a2be8bea/

Leave a comment

Your email address will not be published.


*