VVD wil ideologische controle wetenschap

Voor de mensen die dachten dat ideologische zuiveringen van wetenschappers alleen voorkwamen in bananenrepublieken (en in de VS): de VVD heeft voorgesteld een onderzoek te doen naar de politieke voorkeuren van wetenschappers. Kamerlid Pieter Duisenberg stelde dat voor in de Tweede Kamer. Eerder kwam de PVV met een vergelijkbaar voorstel.

Als je er even over na denkt is dit helemaal niet zo verwonderlijk: de VVD is inmiddels de PVV-light geworden, zoals ook blijkt uit de brief van Rutte. Beide vinden dat mensen die anders zijn moeten oprotten, beiden willen onwelgevallige tegengeluiden de kop in drukken. Het is het wereldbeeld van Trump: wat waar is, is dat wat voor mij goed uit komt, en als niet, dan gebruik ik mijn machtspositie om de waarheid te bestrijden.

En laten we wel zijn: de houding van de VVD, dat dit een diversiteitskwestie is, is een cynische leugen. De VVD geeft geen bal om diversiteit, die zijn zo racistisch als de pest. Hoe zeer het me ook pijn doet, ik moet toegeven dat Bussemaker het enige goede antwoord gaf: de positie van vrouwen in de wetenschap is op geen enkele manier te vergelijken met de politieke voorkeur van wetenschappers. Het een gaat om mensen, het ander gaat om uitkomsten. Vrouwen zijn net zulke goede wetenschappers als mannen, maar door Duisenberg goedgekeurde wetenschap zal nooit zo goed zijn als vrije wetenschap.

Maar ook op een dieper niveau is het logisch dat de VVD zo handelt. Immers, zij zien wetenschap puur als middel – een middel om geld mee te verdienen. Zij hebben jarenlang het neoliberale beeld doorgedrukt van wetenschappers als potverteerders, die onder de discipline van de markt (dwz het bedrijfsleven) gebracht moeten worden. Dat hebben ze nu zo goed als bereikt: in ieder onderzoeksvoorstel moet verteld worden wat het het bedrijfsleven gaat opleveren.

En als wetenschappers je lakeien zijn, die via financiƫle constructies gedwongen worden te onderzoeken wat jij interessant vindt, dan is de stap naar ze laten zeggen wat jij vindt nog maar heel klein. Geen wonder dat de VVD zo makkelijk in de PVV verandert.

Steun mij op Patreon.

 

1 Comment on "VVD wil ideologische controle wetenschap"

  1. geef toe dat de aanhoudende aanvallen vanuit de UVA in amsterdam en de leidse universiteit op elkaars functioneren. Daar misschien een reden van kan zijn.
    Als er een jarenlang discours is over slechte onderzoeken vanuit politieke motieven waarbij de hoogleraren in de media goed onderbouwde stukken blijven publiceren over prutsonderzoeken op elkaars universiteit. Die politiek gemotiveerd zouden zijn.
    Wat wil je dan?
    Je hebt net het onderdoek gehda waarbij een studente 22 aninieme dames uit syrie opvoerd om de globale conclusie te kunnen trekken dat Nederlandse syriegangsters allemaal vredelievende huismoedertjes zijn die geen politieke mening hebben.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*