Dijsselbloem helpt de PVV een handje

Als ik één PvdA’er voor eeuwig uit de politiek zo mogen verbannen, dan was het Jeroen Dijsselbloem. Niemand heeft zoveel schade berokkend aan de sociaaldemocratie als hij. Of het nou gaat om zijn gehannes met ING, of om de manier waarop hij Griekenland de nek om gedraaid heeft: hij heeft de geloofwaardigheid van de sociaaldemocratie in de afgelopen vier jaar afgelopen vakkundig naar de tyfus geholpen.

Vandaag was hij weer bezig. Het ging over het feit dat PVV, 50-Plus en PvdD hun verkiezingsprogramma’s niet door het CPB hadden laten doorrekenen. Hij had er geen goed woord voor over: volgens hem betekent dat dat die partijen onbetrouwbaar zijn.

Dit is om twee redenen ontzettend dom. Ten eerste: het draagt bij aan de normalisering van de PVV. Het typisch Hollandse boekhoudersmentaliteit om alles goed te vinden, zolang het maar netjes administratief in orde is. We zijn nog steeds datzelfde land dat de beste bevolkingsadministratie ter wereld zonder morren aan de Duitsers overdroeg. Je mag in je partijprogramma zeggen dat je de rechtsstaat af willen breken, je mag er Poetin-achtige waarden op na houden, maar o wee als je niet netjes doorgerekend is.

Maar de tweede reden is nog veel erger: deze houding slaat ieder politiek initiatief op links dood. De reactie van Dijsselbloem laat zien hoe ongelofelijk verweven de PvdA is met de instituties, hoe rot die ook zijn. Terwijl de maatschappelijke onrust blijft groeien, klampt hij zich vast aan het CPB als een drenkeling aan een stuk wrakhout. Het zijn dit soort figuren die iedere vorm van politieke fantasie – iedere mogelijkheid tot hope and change – uit de PvdA verdrijven.

En als links die onrust niet kanaliseert, dan doet rechts het wel. Het zijn mensen als Dijsselbloem die in laatste instantie verantwoordelijk zijn voor de opkomst van de PVV, omdat ze maar star blijven verkondigen dat er geen alternatief is. Is het zo’n wonder dat mensen zeggen dat alle politici een pot nat zijn, als iedere wijziging van de politieke regels meteen tot diskwalificatie leidt? Door dit soort acties identificeren mensen de PvdA met het systeem waar zij zo’n hekel aan hebben.

Marianne Thieme – wat je verder ook van haar vindt – heeft groot gelijk als ze zegt dat de boekhouders aan de macht zijn, en dat dat anders moet. Wantrouwen tegenover het CPB hoort op links thuis. Door droogstoppels als Dijsselbloem geven wij telkens het politiek initiatief uit handen.

De verkiezingen komen er aan! Steun mij op Patreon.

 

Be the first to comment on "Dijsselbloem helpt de PVV een handje"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*