Wilders de wegloper

Vandaag werd bekend dat Wilders zich teruggetrokken heeft uit een tweede RTL-debat. De officiële aanleiding was dat RTL zijn broer Paul Wilders geïnterviewd had. Wie de PVV-campagne volgt, kan zien dat het interview met zijn broer slechts een excuus is. Weglopen en onbereikbaar zijn is de kern van Wilders’ strategie voor deze verkiezingen.

Het begon al met zijn programma: 1 A4’tje, gevuld met zulke extreme ideeën dat niemand ze serieus zou nemen. Vervolgens geen doorrekening bij het CPB. En nu is hij om flutredenen bij twee debatten weggelopen. Alles om maar te voorkomen dat er daadwerkelijk concrete plannen aan hem blijven plakken.

Wat heeft Wilders te verbergen? Nou, dit: hij is een rechts politicus die linkse kiezers trekt. Daarvoor is een zekere mate van onduidelijkheid ideaal. De campagne van Wilders draait op zijn imago als de held van ontevreden Nederland, en daar kan niet te veel realiteit bij. Als hij vaag blijft, kan iedereen zijn wensen op hem projecteren, ook als die onderling tegenstrijdig zijn.

Zoals veel populistische bewegingen bestaat de PVV uit een rechter- en een linker-vleugel. Op de linkervleugel zitten de mensen die bescherming zoeken bij een autoritaire leider – zeg maar de klassieke SP-stemmers. Zij komen voor de zorgpunten Fleur Agema. Aan rechterkant zitten de law-and-order conservatieven. Zij komen voor het keihard aanpakken, de chain gangs en het uitzetten van moslims.

Probleem is echter, dat deze twee groepen tegenstrijdige belangen hebben. Simpel gezegd: de conservatieven willen de belastingen verlagen waarmee de zorg voor de oma’s van die verdwaalde SP-stemmers betaald moet worden. Tegelijkertijd is het die laatste groep die om het hardst roept dat Wilders het allemaal niet zo meent met zijn uitspraken over moslims.

Wilders zelf bungelt tussen die twee kampen. Hij weet dat zijn positie op dit punt zwak is: telkens als er Kamerleden wegliepen, was dat omdat ze het oneens waren met de compromissen tussen links en rechts die hij intern sloot. Hij moet dus van twee walletjes blijven eten, en dat kan hij alleen doen als hij niet naar RTL moet om daar zijn standpunten uit te komen leggen. Net zoals Trump, die enerzijds de rechtse Republikeinen te vriend moest houden en anderzijds moest lonken naar de wanhopige arbeidersklasse, komt het Wilders het beste uit om all style, no substance te zijn.

Steun mij op Patreon.

Be the first to comment on "Wilders de wegloper"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*