Baudet blundert met filosofen

Mijn god, de kranten krijgen er maar geen genoeg van om Baudet in het zonnetje te zetten. Het ene na het andere gloedvolle stuk verschijnt over zijn partijbijeenkomsten. Deze week was het de beurt aan de Telegraaf, die op kruiperige toon verslag deed van een summer school van FvD. Het stuk gaat wel over het mooie kasteeltje dat tegen een vriendenprijs aan de partij ter beschikking is gesteld, en niet over het verkrachting-verheerlijkende gedachtegoed van de organisator.

Maargoed, zelfs in bij zo’n thuiswedstrijd krijgt Baudet het nog voor elkaar om een flater te slaan. In het interview zegt hij:

… het [is] met filosofen als Marx en Nietzsche fout gegaan, doceert Baudet. “Dat streven naar een perfecte wereld, naar alles gelijktrekken, daarmee is de culturele zelfhaat begonnen”

Dit citaat is op z’n zachts gezegd wonderlijk, omdat Nietzsche nou juist bekend staat als filosoof die tegen  het gelijkheidsdenken was! In zijn boek Antichrist zegt hij:

Wie haat ik het meest van het gepeupel van vandaag de dag? Het gepeupel van de socialisten.

Of neem dit citaat, uit Voorbij goed en kwaad:

Iedere verheffing van het type ‘mens’ is tot nu toe het werk van een aristocratische maatschappij geweest, en zo zal het ook altijd zijn: een maatschappij die gelooft in een scala aan rangen en verschillen in waarde tussen mensen heeft op een of andere vorm van slavernij nodig.

Vergelijk dat met Marx en je zult zien dat Baudet hier twee intellectuele tegenstanders aan elkaar gelijk stelt op een manier waarvoor een eerstejaarsstudent zich nog zou schamen.

Nou wil ik niet zeggen dat je diep filosofisch onderlegd hoeft te zijn om in de Kamer te zitten. Ik wil ook niet zeggen dat het grootste probleem aan Baudet is dat hij z’n feiten niet op orde heeft (zijn fascistische neigingen zijn veel erger). Maar: jezelf de grootste intellectueel van Nederland noemen en vervolgens Marx en Nietzsche op één hoop gooien, dat is zoiets als jezelf de grootste voetbalfan van Nederland noemen, en dan niet het verschil tussen Ajax en Feijenoord weten.

1 Comment on "Baudet blundert met filosofen"

  1. Het gebruik van het woord fascistisch in dit verband wekt bij mij de uitspraak op: filosofische dwaling? Speak for yourself.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*