Blokkeren Jesse is censuur

Zoals Diederik Samsom in 2012 als een duveltje uit een doosje kwam, viel die eer bij de verkiezingen van 2017 te beurt aan GroenLinks leider Jesse Klaver. Klaver scoorde onverwachts goed bij jongeren en kiezers die de PvdA eigenlijk beu waren. GroenLinks schoot van 4 naar 14 zetels; in de peilingen was de partij zelfs even de grootste van het land. Jesse Klaver was een wonderkind die een succesvolle campagne voerde. Het geheel is door regisseur Joey Boink op film vastgelegd. De film “Jesse” zou op 4 september 2017 worden vertoond door BNNVARA. Maar onder druk van rechts trok BNNVARA de uitzending van de docufilm in.

Forum voor Democratie (FvD) en de PVV voerden met succes een campagne om de film niet uit te zenden. Zij vonden dat een dergelijke promotiefilm niet van belastinggeld mocht worden betaald. In een tijd waarin de partijdigheid van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) ter discussie staat moet de linkse omroep BNNVARA een dergelijke film niet uitzenden, zo luidde het betoog. Rechts gelooft nog altijd dat Jesse Klaver is geboren als Marokkaan en eigenlijk Yasser heet. FvD riep zelfs op om de subsidies die het ministerie van Onderwijs Cultuur en Wetenschappen (waar de NPO onder valt) aan BNNVARA verstrekt onder de loep te nemen. FvD heeft zich daarvoor gemeld bij het Commissariaat voor de Media. De mediawaakhond moet van FvD onderzoeken of BNNVARA de partijkas van GroenLinks heeft gesponsord. Zo ja, dan moet de omroep een straf krijgen door minimaal een maand op zwart te gaan.

Dat is niet alleen krasse stoerejongenstaal van FvD en PVV. Het dat is ook nog eens een regelrechte aanslag op de vrijheid van meningsuiting. Vrijheid van meningsuiting wil volgens de grondwet zeggen dat iedere inwoner van dit land overal over mag berichten, waar wanneer hij of zij wenst. Die vrijheid van meningsuiting is door FvD en PVV nu aan banden gelegd: een omroep of zendgemachtigde mag geen film uitzenden over de stormachtige opkomst van een linkse partij. Tegelijkertijd wordt met geen woord gerept over het zorgvuldig geregisseerde interview dat Geert Wilders had met NOS verslaggever Michiel Breedveld (of eigenlijk dat Geert Wilders had met zichzelf, in bijzijn van Michiel Breedveld) of over het poezenfilmpje van diezelfde Geert Wilders met KRO/NCRV presentatrice Eva Jinek.

Maar het ergste van de knieval van BNNVARA naar FvD en PVV is misschien wel dat deze twee  nu hun kans schoon zien om invloed uit te oefenen op alles wat door de NPO wordt vertoond. Dit succes smaakt natuurlijk naar méér. FvD en PVV zullen via hun achterban en het Commissariaat voor de Media druk willen uitoefenen op de onderwerpkeuze van bijvoorbeeld het NOS Journaal, Neerlands meest bekeken praatprogramma’s Jinek en DWDD, en NPO-websites als Joop.nl. Of daar een Kamermeerderheid voor is? Meer dan 2/3 van de Tweede Kamer bestaat sinds maart 2017 uit louter rechtse partijen. Links is met 38 zetels meer dan vleugellam. Het is voor SP, GroenLinks en PvdA onmogelijk om tegengas te bieden aan de overige 112 rechtse zetels. Ook al werken ze intensief samen; Iets wat met het zicht op de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 ook nog maar moet worden afgewacht.

Dat niet alleen: vanaf vandaag zal menig (hoofd)redacteur in Hilversum (bewust of onbewust) rekening gaan houden met een eventuele reactie van Wilders en/of Baudet. De tot nu toe onafhankelijke redacties leggen zichzelf op deze manier censuur op, uit angst dat de rechtse partijen die straks het land gaan regeren (VVD, CDA, D66 en ChristenUnie) nu hun kans schoon zien om permanent schoon schip te maken in Hilversum. Ze hadden een stok nodig om mee te slaan en BNNVARA gaf hen die in de vorm van de docufilm Jesse. Vanaf nu mag alleen nog maar worden vertoond dat rechts wil dat wordt vertoond, of wat het (rechtse) wereldbeeld bevestigt. Kritische geluiden worden zo naar de achtergrond gedrukt. Van journalistieke vrijheden of vanaf vandaag geen sprake meer. Alles wordt langs de meetlat van FvD en PVV gelegd.

Hé, waar kennen we dat ook alweer van? Was dat ook niet het geval in Noord Korea, Hongarije, Polen, Turkije, China, Rusland en Venezuela?

Paul Henriquez is ondernemer en auteur. Wil jij ook schrijven voor de Publieke Tribune? Stuur je stukken naar redactie [at] publieketribune.net.

4 Comments on "Blokkeren Jesse is censuur"

 1. Marion Goedhart | August 29, 2017 at 10:26 am | Reply

  Zullen we het vervolg niet even afwachten? Wat speelde was zijn verbintenus met groen links en daarmee betwinfelde onafhankelijkheid. Die moet overal gelden. Bij Wilders, Baudet en bij Klaver of wie dan ook
  Hou het bij deze reden. Het zo groot te maken is nog meer olie op de golven.

 2. Het was niet alleen “rechts” die protesteerde.

 3. Poeh, dit is wel doemdenken en complottheorie in een! Waarom ga je niet in op de (opgegeven) reden om dit niet uit te zenden? Wat ik er over las is de regisseur zelfs een vriend van Jesse en een groenlinkslid. Ik vind dit nogal kwalijk bij een politieke documentaire.

  Daarnaast is de retoriek krom dat links niets meer voor elkaar kan krijgen terwijl fvd dit met een paar zetels realiseert.

  Dergelijke apocalyptische slachtoffergedachtes vind ik niet heel erg inspirerend.

 4. Jammer dat er alleen maar rechtse reacties komen op dit artikel. Een troost is misschien dat deze documentaire wellicht ondergronds beschikbaar komt.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*