10 redenen waarom Donald Trump Noord Korea niet aanvalt

Het borrelt weer tussen de Noord Koreaanse leider Kim Young Un en de Amerikaanse president Donald Trump. Bij herhaling roept Trump dat de Noord Koreanen in staat zijn een raket te bouwen die de Amerikaanse staat Alaska kan bereiken en misschien zelfs de kust van Californië. Als dat werkelijk zo is, dan lopen miljoenen Amerikaanse mensenlevens gevaar. Daarom roepen de Amerikanen de Noord Koreanen bij herhaling op te stoppen met de rakettesten maar de Noord Koreanen geven hieraan geen gehoor. Ze weten dat van de grote woorden van Trump niet veel overblijft dan nog strengere sancties. Het land gaat al decennia gebukt onder internationale VN sancties maar wie daar echt last van hebben zijn de burgers, niet het regime. Het regime koestert warme banden met China, die ze door dik en dun steunt. Daarom roepen de Amerikanen steeds harder om militair ingrijpen. Amerikaanse troepen op Noord Koreaanse boden. De wereld houdt zijn adem in: Gaat Donald Trump echt een oorlog beginnen? Hier 10 redenen waarom dat nooit of te nimmer gaat gebeuren:

1) Binnenlandse steun
Onder de Amerikaanse bevolking is er geen enkele steun voor een nieuwe oorlog. Zelfs onder de Trump aanhangers niet. Zelfs niet onder de keiharde conservatieven, die doorgaans een nogal enorme vaderlandsliefde koesteren. De Amerikanen hebben trauma’s overgehouden aan de oorlogen in Irak en Afghanistan en betalen daarvoor nog iedere dag een behoorlijke prijs. Om maar te zwijgen over de doden onder de Amerikaanse soldaten. Met iedere dode extra zal de steun voor een nieuwe oorlog verder afnemen.

2) Geld
De oorlogen in Irak, wederom Irak en Afghanistan hebben de Amerikanen honderden miljarden gekost. De Amerikaanse defensie industrie vaarde er wel bij. Maar de staatskas raakte in hoog tempo leeg. Het Amerikaanse leger mag dan het modernste en best getrainde leger ter wereld zijn; geld om al dat wapentuig in de praktijk te testen is er niet. Nu al wordt nieuw wapentuig uitgeleend aan boezemvriend Israël, die het op Palestijnen mag testen.

3) Als er dan toch oorlog komt: De Russen
Als er dan toch oorlog komt (wat dus niet gaat gebeuren) dan zal het Amerikaanse leger vrij weinig moeite hebben met het Noord Koreaanse leger. Toegegeven, de Noord Koreanen zijn goed getraind en gehard in de strijd maar ze maken geen kans tegen het moderne Amerikaanse wapentuig. Toch zullen de Noord Koreanen niet alleen staan in hun strijd: ze hebben vrienden in Moskou en Peking en die zullen Pyongyang ongetwijfeld te hulp schieten wanneer ze worden aangevallen. De Amerikanen vechten dan niet alleen tegen een slap Noord-Koreaans legertje. Ze moeten het ook opnemen tegen een immens Chinees leger, dat wel beschikt over modern wapentuig, en tegen een gehard Russisch leger, dat zich makkelijk kan meten met de Amerikanen.

4) Populisten hebben doorgaans een grote bek, maar een klein hartje
In de eerste maanden van het presidentschap van Donald Trump heeft ons geleerd dat de man een enorme grote mond heeft maar weg duikt als het erop aan komt. Van de grote woorden tijdens de verkiezingscampagne is nog maar weinig over. Het is een scenario dat we kennen uit Europa: Populist Nigel Farrage nam de benen toen de Britten massaal vóór uittreding uit de Europese Unie hadden gekozen; Geert Wilders was in geen velden of wegen te bekennen toen het Kabinet Rutte Wilders I in 2012 zware bezuinigingen moest doorvoeren om de economische crisis te bezweren. Populisten hebben altijd een grote mond, maar doorgaans een klein hartje.

5) Als er dan toch oorlog komt: De reactie van de Noord Koreanen
Als de rakettesten ons iets hebben geleerd is dat het Noord Koreaanse leger geen achenebbisj zooitje meer is maar een goed uitgerust leger. Misschien niet zo goed als de Amerikanen, maar de Noord Koreanen zijn zeker in staat om een raket af te schieten op de miljoenenstad Seoul. De 20 miljoen inwoners tellende hoofdstad van Zuid Korea ligt hemelsbreed op 30 kilometer afstand van de grens met Noord Korea. Dat is een afstand van niets voor een gemiddelde Noord Koreaanse raket, die snelheden halt van 930 kilometer in 40 minuten.. Dat is bijna 1,5 keer de snelheid van het geluid. Seoul maakt geen kans.

6) Als er dan toch oorlog komt: de economie
Nu al hebben de beurzen wereldwijd 1.000 miljard dollar in lucht zien opgaan. En dat is alleen met de spierballentaal van Trump den Kim. Bij een oorlog kan er bijna geen handel meer worden gedreven met Zuid Korea; er kan niet meer worden gevolgen over Noord Korea of door het Noord Koreaanse luchtruim. Bedrijven die zaken doen met Zuid Korea of Zuid Koreaanse bedrijven als Samsung, Hyundai of Daewoo (enorme bedrijven (zgn. ‘Chaebols’) die van alles maken van elektronica en levensmiddelen tot auto’s en zeeschepen). Deze bedrijven zijn zo groot dat een faillissement van één van hen direct invloed heeft op de wereldeconomie.

7) Als er dan toch oorlog komt: Derde Wereldoorlog
Als er dan toch oorlog komt wordt er door drie wereldmachten (Amerika, China, Rusland) gevochten op een stukje land zo groot als Frankrijk. De Amerikanen zullen de Japanners en Australiërs ongetwijfeld meetrekken in hun strijd; de NAVO kan niet afzijdig blijven en zal ook militairen en wapentuig naar Noord Korea sturen. Zeker als de Noord Koreanen het in hun bol krijgen om de Zuid Koreanen te gaan bombarderen. Terreurgroepen als Al Qaida (die nu feitelijk op z’n gat ligt) en ISIS (nagenoeg uitgeschakeld) zullen gebruik maken van de ontstane wereldwijde instabiliteit en naar de macht grijpen in het Midden Oosten en Noord Afrika. Daarmee is de Derde Wereldoorlog een feit. Maar een Derde Wereldoorlog zal het einde van de mensheid zijn huidige bestaan betekenen.

8) Als er dan toch oorlog komt: Vluchtelingenstroom
Iedere oorlog brengt een enorme vluchtelingenstroom met zich mee. Instabiliteit in Noord Korea zal betekenen dat Noord Koreanen hun kans schoon zien en massaal op de vlucht slaan. Misschien naar Zuid Korea, maar in ieder geval richting het Westen: China en misschien wel naar Europa. Feitelijk net als nu met Afrikanen en Syriërs gebeurd. Een angstscenario voor China.

 9) Als er dan toch oorlog komt: Wat krijgen we ervoor terug?
Stel dat het oorlog wordt en de Amerikanen weten die oorlog tot een goed einde te brengen (waaraan openlijk wordt getwijfeld): Wat gebeurt er daarna? De oorlog tegen het terrorisme van de afgelopen 15 jaar heeft ons geleerd dat wanneer de ene groep is verslagen, er een radicalere groep voor terug komt. Wanneer Al Qaida is verslagen keert ISIS ervoor terug. Is dat wat we willen?

10) Wat schieten de Amerikanen op met een oorlog?
Waarom de Amerikanen Irak binnen vielen was helder: hun olievoorraad kwam in gevaar. Afghanistan binnen vallen was ook duidelijk: Daar zou Osama Bin Laden zich ophouden. Uiteindelijk bleek Bin Laden in Pakistan te zitten. Maar wat hebben de Amerikanen concreet aan een oorlog met Noord Korea? Een Amerikaan zal nooit iets doen zonder dat hij er iets op kan verdienen. Dus Irak voor de olie; Afghanistan om Bin Laden op te sporen een aan te pakken. Maar wat is er in Noord Korea te halen waarmee de Amerikanen geld kunnen verdienen? Eigenlijk niets.

Paul Henriquez is ondernemer en auteur. Wil jij ook schrijven voor de Publieke Tribune? Stuur je stukken naar redactie [at] publieketribune.net.

Be the first to comment on "10 redenen waarom Donald Trump Noord Korea niet aanvalt"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*