Royeer Dijsselbloem

Kan er een andere reactie zijn op de onthullingen van de NRC van gisternacht dan Dijsselbloem bij kop en kont de PvdA uit te gooien? Nu gebleken is dat hij actief meegedaan heeft aan het veroorzaken van de volgende economische crisis door het fiscaal aftrekbaar maken van het zoveelste financiële bubbelproduct, zou er voor hem geen plaats meer moeten zijn in onze partij.

De feiten zijn als volgt: nadat banken opgelegd werd dat ze een groter eigen vermogen moesten hebben, bedachten ze een truc om daar onderuit te komen. In plaats van geld oppotten of nieuwe aandelen uitgeven (wat allebei slecht is voor de aandeelhouders, en daar zijn banken per slot van rekening voor) werd er besloten om leningen uit te geven die voor beleggers minder waard worden zodra de bank in de problemen komt, de zogenaamde contingent convertibles of coco’s. Nu blijkt, dat Dijsselbloem die coco’s op uitdrukkelijk verzoek van de ING aftrekbaar gemaakt heeft. De bank heeft zelfs meegeschreven aan de wet over dit onderwerp.

Deze affaire laat alles zien wat er mis is met dit land: de oppermachtige bankenlobby, die Nederland in een belastingparadijs veranderd heeft (there, I said it). De voor het grootkapitaal wagenwijd openstaande grenzen, die een race to the bottom veroorzaken als het gaat om effectief belasting heffen. En de sociaaldemocratie, die niet eens meer de pretentie heeft op te komen voor de belangen van de gewone man.

Kijk: ik snap dat we een pro-kapitalistische regering hebben. Dat is heel jammer, maar het is niet anders. Echter, onze minister lijkt zich ergens ter rechterzijde van de VVD te bevinden, cadeau’tjes aan het grootbedrijf uitdelend. In zijn rol als opperhoofd van de Euro was hij ook al verantwoordelijk voor het verbieden van goed economisch beleid in Europa. Door het afknijpen van Griekenland werd de precedent gezet dat je Europa op je dak krijgt als je middenin een crisis weigert te bezuinigen.

Ook daar waren de banken op de achtergrond aanwezig, trouwens: Noord-Europese banken hadden er belang bij dat Griekenland zijn schulden terug zou betalen, als zou het hele land daarvoor naar de Middeleeuwen teruggeworpen worden. Waarom willen we als partij nog met zo iemand geassocieerd worden?

 

1 Comment on "Royeer Dijsselbloem"

  1. tja wie is dan ook nog steeds zo dom om pvda-lid te zijn????

Leave a comment

Your email address will not be published.


*