Dat moet je lezen, Mieke – vijf blogs die u niet kent (deel 2)

Ook ditmaal weer vijf aanbevelingen van onbekende blogs die het verdienen om meer gelezen te worden. In no particular order, vijf van mijn favoriete stukjesschrijvers:

Edge of Europe

Het blog van Rob van Kan, woonachtig in Zuid-Italie. Zegt rake dingen over het integratiedebat. Als bonus krijg je daar nog interessante analyses over Italiaanse politiek en af en toe een reisverhaal bij. Is mede op deze lijst gekomen omdat hij telkens dreigt te stoppen met bloggen, wat een groot gemis voor het vaderland zou zijn.

Favoriete post: Aanpassen, over hoe ontzettend moeilijk het is om in een vreemde cultuur te integreren. Quote:

Aanpassen vraagt tijd. Veel tijd. Nederlanders zouden als geen ander moeten begrijpen dat het loslaten van eigen opvattigen en gebruiken niet vanzelf gaat. We staan in Europa bekend als het volk wat op vakantie eigen koffie en pindakaas meesleept, en als het volk wat overal komt verkondigen hoe goed we het in Nederland wel niet geregeld hebben allemaal. De gewoontes en de meningen van een Nederlander zijn in graniet gebeiteld. Wat vreemd om te denken dat een Syriër of Eritreeër daar geen last van mag hebben.

Corey Robin

De man die mijn favoriete politieke boek geschreven heeft houdt er ook een blog op na. Het is een eclectische verzameling, die gedreven wordt door zijn werk als politicoloog aan Brooklyn College in New York: Nietzsche, de economie van Nazi-Duitsland, de politieke overtuigingen van opperrechter Clarence Thomas, de politieke implicaties van zijn Joodse religie, de rol van veiligheid als politiek motief, enzovoort. De rode draad is een stelsel van diepe en wat mij betreft essentiële ideeën over conservatisme, kapitalisme, politieke repressie en private macht, en hoe die zaken in elkaar grijpen.

Bonus: Je kunt hem ook volgen op Facebook.

Landgenoten of buitenlui

Het blog van Flip van Dyke is een verademing in het asieldebat, omdat het zo boordevol zit met feiten: hij brengt nauwkeurig aantallen asielzoekers en migranten in kaart. Dit is er even eentje om voor te gaan zitten, maar dan weet je ook het verschil tussen een tweede aanvraag en een nareis, en tussen een asielzoeker en een asielinstromer. Het is een beetje een feitenbrei, maar 100% de moeite van het doorspitten waard.

Executive summary: voor iedere duizend asielzoekers eindig je met ongeveer 900 mensen die uiteindelijk in Nederland blijven. Dat is inclusief gezinshereniging, remigratie, de hele reteumeteut. Dus niet vier tot acht keer zoveel, zoals de bangmaakpers beweert. 

Bonusquote (uit de comments): “Maak er een infographic van.” Ik zeg: doen.

Ikje ergens

Dit blog is niet zozeer een verzameling opinies, maar eerder een goede manier om het nieuws bij te houden. @Rangbyung update vaak en uitgebreid, en geeft daarbij achtergronden die de moeite waard zijn.

Favoriete post: Martin Bosma, voor al uw genocides. Een prachtige debunk van Bosma’s boek over het ANC.

Benjamin Studebaker

Studebaker is een promovendus in de politicologie die schrijft over Britse en Amerikaanse politiek, en over economie. Zeker de moeite waard is zijn verzameling profielen van presidentskandidaten: handig als je ze niet meer uit elkaar kunt houden

Favoriete post: Britain, For the love of god, please stop David Cameron. Deze post over waarom bezuinigen in een crisis een extreem slecht idee is ging totaal viral. Het heeft helaas niks veranderd aan de verkiezingsuitslag, maar het is een mooie samenvatting van een ook voor Nederland cruciaal onderwerp.

Okee, nog eentje dan: Bernie Sanders, or why identity politics is the left’s cancereen uitermate rake kritiek van de Black Lives Matter-beweging.

Lees hier de vorige vijf aanbevelingen

Steun mij op Patreon

Be the first to comment on "Dat moet je lezen, Mieke – vijf blogs die u niet kent (deel 2)"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*