Leestip: Paul Krugman zit ernaast over Bernie Sanders

Psychiater Michael Bader maakt in dit stuk gehakt van de gebruikelijke argumenten tegen politieke outsiders, in dit geval over Democratische presidentskandidaat Bernie Sanders. Hij beschrijft hoe centrum-linkse opiniemakers veel te veel bezig zijn met beleid en rationele compromissen, waardoor ze volledig de elementen van groepsgevoel, van zingeving en van hoop en angst missen, die voor veel gewone mensen de essentie van politiek engagement zijn. Zijn doelwit is econoom Paul Krugman. Hij schrijft:

Krugman’s eigen overtuigingen zijn een wensdroom die zegt dat funamentele sociale verandering het resultaat is van stapsgewijze overwinningen die voorkomen uit rationele compromissen tussen verschillende belangengroepen. Maar het fundamentele probleem voor links nu is er niet een dat uitonderhandeld kan worden: het is hoe we de gezonde basis voor een radikale sociale beweging kunnen leggen. Het vraagstuk is nu hoe we de passie van miljoenen Amerikanen aansteken, die zo’n bewegen verbinden aan hun unvervulde verlangens en hun onuitgesproken angsten.

 

Be the first to comment on "Leestip: Paul Krugman zit ernaast over Bernie Sanders"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*