Tegen Trump

“Waarom doen de Democraten het zo belabberd?” – Die vraag stelt Charles Groenhuijsen zich deze week in de Volkskrant. Zijn antwoord is het gebruikelijke liberale geneuzel over poppetjes: volgens Groenhuijsen is het probleem Clinton, en meer specifiek dat ze te oud is. De Democratische partij is volgens Groenhuijsen in de twintigste eeuw blijven steken.

Die analyse gaat volledig voorbij aan het feit dat de meest populaire persoon politicus in de VS de uitgesproken twintigste-eeuwse Bernie Sanders is, met z’n vakbonden en z’n socialisme en z’n gezondheidszorg voor iedereen. Het probleem is niet Clinton, maar de ideeën van Clinton. En die ideeën zijn nog steeds dominant binnen de Democratische partij.

Een mooi voorbeeld is een recent voorstel van Chuck Schumer, bedoeld om een eind te maken aan de onzekerheid aan de onderkant van de arbeidsmarkt. Wat stelt Schumer voor? Gratis hoger onderwijs? Strenger ontslagrecht? Nee, de beste manier om mensen aan het werk te helpen is volgens Schumer om belastingvoordeel te geven aan bedrijven die jongeren on the job scholing geven.

Het neoliberalisme druipt van dit voorstel af: alles moet via de markt georganiseerd worden. Bedrijven zijn het beste in staat om overheidstaken te verrichten. En god verhoedde dat we mensen helpen door ze direct geld te geven! Dit is precies de manier van denken die in de afgelopen verkiezingen afgestraft is. Geen wonder dat de Democraten het zo slecht doen. En dan gaan we nog even voorbij aan het feit dat zulke belastingvoordeeltjes in de praktijk neerkomen op een cadeautje voor het bedrijfsleven.

Daar komt nog bij dat de Democraten zichzelf hebben proberen te positioneren als de redelijke, verstandige partij, ontdaan van enige politieke identiteit. Die strategie is zelfmoord in een politiek klimaat waar outsiders de boventoon voeren, in een land dat (zoals Groenhuijsen terecht opmerkt) snakt naar verandering.

Deze strategie bereikte z’n dieptepunt eerder deze maand, toen ze met de slogan ‘come on, have you seen the other guys?’ kwamen, een slogan waar geen enkele politieke profilering in zit. Het is dus niet zo gek dat slechts 37% van de Amerikaanse bevolking überhaupt gelooft dat de Democraten ergens voor staan. En dat is het echte probleem: de Democraten positioneren zich als neoliberale insiderspartij. Geen wonder dat ze geen vuist kunnen maken tegen Trump.

Steun mij op Patreon

Be the first to comment on "Tegen Trump"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*