Hoepel op met je paasgourmetten

Wie heeft er verzonnen dat Pasen een tweederangs Kerstmis moet zijn? Ik vind een keer Kerst al erg genoeg: al die afgedwongen gezelligheid, dagenlang een opgeblazen gevoel, en eindeloos heen en weer reizen om alle familie in twee dagen te proppen. En nou moeten we met Pasen door dezelfde ellende?

Niemand zit op de verkersting van Pasen te wachten: een goede vriend van mij heeft z’n familie voorgelogen dat hij niet kon, om zichzelf te besparen dat hij een van de eerste mooie weekenden in overvolle treinen moet doorbrengen.

En gelijk heeft hij: Pasen bestaat om lang uit te slapen, en dan ergens in het gras te gaan zitten, liefst met zicht op de file voor de meubelboulevard. Een eitje bij het ontbijt kan net. Als je kinderen hebt, dan mag dat natuurlijk een geverfd eitje zijn, en zal er aangeklooid worden met van die stokken met zo’n haantje erop. Het schijnt ook dat sommige mensen naar de kerk gaan.

Voor de rest hoeft er niet zoveel, en dat past prima bij het jaargetijde. Maar nu dus ineens niet meer: er moet gekerst worden, midden in de lente. Waarom moet het Hollandse conformisme nou weer een lang, vrij, zonnig weekend verpesten?

Het is natuurlijk de schuld van de supermarkten. De wederopstanding van Pasen als familiefeest is gebaseerd op de bottom line, niks meer en niks minder. Wat al dat gourmet-vlees dat met kilo’s tegelijk naar binnen gekaand wordt, moet natuurlijk wel ergens gekocht worden. Natuurlijk zijn alle tradities ooit door iemand verzonnen, maar deze is verzonnen door een koepel van grootgrutters die proberen om ons meer geld uit de zak te kloppen.

En dat is wat al dat gejank over moslims en Pasen zo hypocriet maakt. We zijn zo ontkerkt dat niemand, werkelijk niemand, meer weet waar Pasen ooit voor was. We vinden het prima als een keiharde marketingcampagne ons lentefeest verpest. Maar als het AD verzint dat de moslims aan ons Paasfeest willen komen, dan staan de grootste atheïsten voorop om de joods-christelijke traditie van gourmetten en familieruzies te verdedigen.

Steun mij op Patreon

1 Comment on "Hoepel op met je paasgourmetten"

  1. Correct, gedwongen gezelligheid terwijl de hele boel naar de sodemieterij gaat. Schijn-economische groei die een aanfluiting is meegenomen. Goddank geen Wilders, maar de jongens aan het roer laten beter, stel ik voor, wat concrete resultaten zien. Ben heel benieuwd welk pad naar de ondergang er uituindelijk collectief gekozen gaat worden.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*