Geert el-Gheili

Wat zou er gebeuren als Boer Geert moslim zou zijn? Stel het je eens voor; het land zou op z’n kop staan. Het geloof zou de schuld krijgen van zijn vrouwonvriendelijk gedrag. Kranten zouden geleerde stukken schrijven over hoe het houden van meerdere vrouwen door de Koran verplicht wordt. Dat hij zo slecht Nederlands spreekt, zou uitgelegd worden als een teken van een van kindsbeen af bijgebrachte minachting voor de westerse cultuur. Die andere Geert zou tierend in de Tweede Kamer staan, schreeuwend dat het toch een schande is dat de publieke omroep zo’n agro-terrorist een platform geeft.

We hebben in Nederland een hele schadelijke mythe over onzelf gecreëerd. Die mythe gaat zo: ooit was Nederland een mooi, gelijk, rechtvaardig land. Toen kwamen de moslims, en die verpestten alles. Zij introduceerden het sociaal onrecht: vrouwenhaat, racisme en antisemitisme. Daarna is het nooit meer goed gekomen.

Deze mythe is erg fijn voor de autochtone Nederlanders. Het maakt hen immers onderdeel van een intrinsiek betere groep. Nederlanders kunnen niet racistisch zijn, want Nederlanders zijn open, tolerant en wereldwijs. Het plaatst ons een tandje boven hullie. Het is een mooie mythe voor mensen die op zoek zijn naar een stok om immigranten mee te slaan.

Never mind dat precies die open waarden bevochten zijn op een een oerkonservatief spruitjesland. Never mind dat vijftig jaar geleden de waarden van Boer Geert volstrekt normaal gevonden zouden zijn; toen mochten vrouwen zelfs geen bankrekening openen. Never mind dat het een kleine groep hippies, feministen en provo’s geweest is dat die houding veranderd heeft! Toegeven dat wij vroeger net zo als Geert waren zou het Hollandse ego kapot maken, en dat kunnen we niet hebben. Braaf, burgelijk Nederland is altijd goed geweest, natuurlijk.

De werkelijkheid is natuurlijk, dat sociaal onrecht ook onder autochtone Nederlanders welig tiert. Ik ken families die hun kinderen niet naar het VWO sturen, omdat voor ‘onze soort’ het VMBO goed genoeg is. Ik ken dorpen waar je met de nek aangeken wordt als je ongetrouwd samenwoont. Ik ken boeren die werkelijk geloven dat een vrouw nou eenmaal beter is aanrechten schoonmaken dan een man. Onrecht kent geen huidskleur of religie, en zolang we dat niet toegeven, gaan we het ook nooit oplossen.

1 Comment on "Geert el-Gheili"

  1. En, wat is je punt?

Leave a comment

Your email address will not be published.


*