Asscher blundert met internettrollen

Asscher heeft een enorme vergissing begaan door de blogger Peter Breedveld op te nemen in zijn lijstje van internettrollen. Het zou goed zijn als hij die vergissing recht zou zetten.

Afgelopen week heeft minister Asscher – terecht – uitgehaald naar de hordes internettrollen. Iedere keer dat hij iets post op zijn Facebookpagina komt er een hele berg van de gebruikelijke bagger overheen van mensen die vinden dat hij – laat ik het kies zeggen – iets te aardig voor moslim is. Omdat Asschers Joodse overgrootvader een controversiële rol had tijdens de bezetting, gaat dit vaak van dik hout zaagt men planken. Echter, Asscher deed zijn goede actie geheel teniet door onder de haters ook blogger Peter Breedveld te scharen. Daarmee heeft hij juist aangemoedigd wat hij zegt te willen bestrijden.

Breedveld runt een scherp geschreven blog, waarop hij de strijd aangaat met de opkomende vreemdelingenhaat. Die mening is bepaald niet populair in sommige kringen, en daarom wordt hij al jaren achtervolgd door een groep mensen die hem stil wil hebben. De Correspondent typeerde deze mensen in een reconstructie een tijdje terug als “Twitteraars die, veilig achter een schild van anonimiteit, obsessief sneren en scheldkanonnades afvuren op @FrontaalNaakt en @Hassnae. Dit bombardement is aanhoudend en lijkt alleen maar gericht op het persoonlijk beschadigen van het duo.”

Dat gaat ver: iedereen (ik ook) die op social media contact met hem heeft of hem zelfs maar noemt wordt besprongen door een groep mensen die je overlaadt met onbewezen aantijgingen, uit z’n verband gerukte citaten en regelrechte leugens. Vandaag heeft Breedveld z’n twitteraccount opgeheven, na jaren van pesterijen en persoonlijke aanvallen.

Door Breedveld nu bij de internettrollen in te delen heeft Asscher deze figuren een flinke zet in de rug gegeven. Immers, zwartmaken gaat via de methode van de Grote Leugen: als je maar vaak genoeg leest dat Breedveld een antisemiet is, dan gaan omstanders het vanzelf geloven. Als je vervolgens na enig Googelen vindt dat een autoriteitsfiguur hem ook niet mag, dan zijn de conclusies snel getrokken en is de opzet van persoonlijke beschadiging geslaagd.

Op deze manier heeft Asscher het Nederlandse publieke debat een flinke klap toegebracht. De types die Breedveld al jarenlang online en in het echt lastig vallen weten zich nu ineens gesterkt door de uitspraken van een minister. Dat heeft z’n weerslag. Deze week is niet alleen Breedveld, maar ook migratiekenner Flip van Dyke van Twitter af gepest. Bovendien laat Breedveld weten dat inmiddels ook zijn Facebook-pagina slachtoffer is van dezelfde intimidatietechnieken die eerder op Twitter zijn toegepast: het herhaaldelijk indienen van valse rapporten over schending van de gebruikersvoorwaarden, bijvoorbeeld. Zo wordt meteen duidelijk hoe de gebeurtenissen van de afgelopen week de internettrollen alleen maar een zetje in de rug gegeven hebben.

Helaas is Breedveld voor velen een unsympathetic defendant: iemand die in een jaar elf stukjes schrijft over dezelfde persoon laadt niet bepaald de verdenking op zich dat het iemand is met wie je graag een biertje zou willen drinken. Tegelijkertijd heeft Breedveld de gewoonte om zijn zowat hele leven online te plaatsen. Dat maakt Frontaal Naakt een stuk leuker dan de meeste opiniesites, maar het geeft zijn belagers ook eindeloze munitie.

Het punt is alleen: niets daarvan doet ertoe. De correctheid van een opinie wordt niet bepaald door hoe vriendelijk jij of ik de schrijver vindt, of hoeveel we van zijn liefdesleven afweten. De enige relevante vraag is deze: hoort Breedveld thuis in het rijtje van mensen die de Joodse Raad erbij halen omdat Asscher’s beleid ze niet zint, of die hem voor SS-er uitschelden?

Het antwoord is: nee, natuurlijk niet. Breedveld debatteert hard, maar inhoudelijk. Zoals ook al op Joop gezegd werd vandaag: de minister laat de verdenking op zich dat hij zich met z’n terechte reactie op haatcomments ook meteen een van z’n scherpste critici een hak gezet heeft. Bovendien heeft hij het kwalijke gedrag wat hij wilde bekritiseren juist aangemoedigd. Dat is verkeerd; een rectificatie zou gepast zijn.

4 Comments on "Asscher blundert met internettrollen"

  1. Hear hear! Bijzonder eng deze pluim op de hoed van online terroristen. Asscher lijkt wel n schoolpleinmeeloper die meeheult met de pesters om er zelf vanaf te zijn.

  2. Asscher hoeft het handje van Peter Breedveld niet vast te houden. Peter heeft geinsinueerd dat Asscher rascistische motieven zou hebben, en is daarop aangesproken. Met wat felle bewoordingen, maar zo gaat dat nu eenmaal bij dit soort dingen.

  3. André Horlings | February 17, 2017 at 5:53 pm | Reply

    Van harte eens met dit verhaal. Jazeker, Breedveld hamert soms tot vervelend toe op hetzelfde aambeeld, maar ook uit frustratie dat BIJNA NIEMAND ANDERS DAT DOET. En ja, soms ben ik het ook weleens niet met hem eens. Maar meestal wel.

  4. André Horlings | February 17, 2017 at 5:57 pm | Reply

    Als ik me niet vergis ging het trouwens om de herhaling van een al wat ouder verhaal, waar – om toen actuele redenen – uit frustratie over (terechte) kritiek van Breedveld op Asscher, zijn naam tussen de digitale amokmakers kwam te staan. Peter is daat
    rr al jaren boos/verdrietig/woedend over. En terecht.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*