Liveblog zwaartekrachtsgolven

17:43 Persconferentie afgelopen

17:41 Idem over de Japanse bijdrage. Ze willen overduidelijk de mogelijkheid openhouden voor internationale samenwerking.

17:35 Nu komt er een vraag over VIRGO, het concurrerende apparaat in Europa. Die hebben net de boot gemist. De wetenschappers zijn heel beleefd over hun bijdrage.

17:34 Je kunt duidelijk merken hoeveel spanning er van de wetenschappers af gevallen is nu de persconferentie goed gegaan is. Er worden zelfs grapjes gemaakt over tijdreizen en dat soort dingen. Dat doen natuurkundigen alleen als ze zich op hun gemak voelen.

17:31 Er kijken ongeveer negentigduizend mensen naar de webcast.

17:22 JAAAA!! Er is een Rus in de zaal die een vraag stelt die erop neer komt dat dit in Rusland allemaal al eerder bedacht is. Dat is een bekend verschijnsel in de wetenschap.

17:21 Een van de dingen die LIGO wat mij betreft ontzettend goed gedaan heeft is dat ze gewoon netjes een wetenschappelijk artikel gepubliceerd hebben, terwijl ze hun persconferentie aan het houden waren. Vaak zie je dat bij dit soort dingen de media-communicatie de wetenschap overschreeuwt. Nu kan iedereen gewoon netjes het peer-reviewed artikel lezen. Dat wil zeggen: als de website niet plat zou liggen…

17:16 De meting is gedaan toen het apparaat officieel nog niet aan stond. Dat is wel een interessant detail. Eens in de zoveel tijd wordt er een nep-signaal in het systeem gestopt om de wetenschappers scherp te houden. Dit signaal is zo heftig dat de wetenschappers eerst dachten dat dat hetgene was dat ze hier zagen.

17:15 Nu vragenrondje.

17:12 Meestal wordt Einstein er met de haren bij gesleept als er zo’n soort ontdekking gedaan wordt. In dit geval is dat echter helemaal terecht. Zwaartekrachtsgolven waren zijn idee, en hij heeft tijden lang aan dit onderwerp gewerkt terwijl het helemaal niet zo’n populair onderwerp was.

17:10 Is dit nou groter dan het Higgs-boson? Ja, dit is groter dan het Higgs-boson. En wel hierom: het Higgs-boson was de hoeksteen van een theorie. Het bouwwerk was min of meer af. Voor zwaartekrachtsgolven geldt dat dit pas het begin is.

17:07 De gebeurtenis die deze zwaartekrachtsgolven veroorzaakte duurde maar 20 miliseconde.

17:04 Een van de meest interessante dingen aan dit gebeuren is dat LIGO min of meer meteen nadat ze met verhoogde gevoeligheid begonnen te meten iets zagen. Dat werpt voor mij de vraag op hoe vaak dit soort gebeurtenissen eigenlijk voorkomen in het heelal.

17:03 Ook Kip Thorne legt heel veel nadruk op het feit dat dit een project van de lange adem geweest is.

17:01. Nu wordt Kip Thorne voorgesteld. Hij is degene die het zwarte gat in de film Interstellar heeft doorgerekend.

17:00 “He was smart enough, and he knew enough physics. He wasn’t just a theorist”. Hilariteit uit de zaal. Theoretisch natuurkundigen en experimenteel natuurkundigen kunnen het niet nalaten om elkaar ook op zo’n perconferentie nog even in de zeik te nemen…

16:57 Nu wordt uitgelegd hoe het apparaat werkt. Je meet zwaartekrachtsgolven door licht als lineaal te gebruiken. Dat is een techniek die op zichzelf al allerlei andere cruciale toepassingen heeft, op allerlei plaatsen in onze maatschappij. LIGO heeft de grenzen van die techniek weer een eind verlegd.

16:54 Een demonstratieexperiment! Dat was even nodig.

16:50 De geschiedenisles die verteld wordt klopt niet helemaal. In eerste instantie geloofde lang niet iedereen dat zwaartekrachtsgolven daadwerkelijk bestonden.

16:49 Het wetenschappelijk artikel staat nu online. En meteen gaat de website van het tijdschrift plat.

16:48 Er zijn drie zonnemassa’s omgezet in zwaartekrachtsgolven – via Einstein’s E = MC^2. Dat is een absurde hoeveelheid energie. In een atoombom wordt er ongeveer 1 gram aan massa in energie omgezet.

16:47 Dat lijntje is een theoretische berekening die niet heel makkelijk is om te doen. de Guardian merkte op dat het wel heel toevallig is dat juist precies die berekening recent in een wetenschappelijk artikel gepubliceerd is. Ze hadden gelijk.

16:45 Nu komt de echte wetenschap. Aan het signaal kun je heel mooi zien hoe de frequentie van het signaal hoger wordt naar mate de zwarte gaten steeds dichter bij komen.

16:42 Het lijkt erop dat ze deze gelegenheid echt even gaan aangrijpen om flink reclame te maken voor het idee dat fundamentele wetenschap iets is waar je over een termijn van decennia geld in moet steken.

16:40 Het lijkt erop dat de geruchten die voor vandaag rondgingen precies klopten. De vraag is nu: heeft LIGO ook het na-rinkelen van het resulterende zwarte gat gezien? Volgens de geruchten zou dat zo zijn.

16:35 Het signaal dat LIGO gemeten heeft is ontstaan door twee zwarte gaten die om elkaar heen draaien. Omdat de zwarte gaten hun energie verliezen door het uitzenden van zwaartekrachtsgolven, komen ze steeds dichter bij elkaar en versmelten ze uiteindelijk.

16:34 Gravitatiegolven ontdekt! Het was misschien geen verrassing gegeven de hoeveelheid media-aandacht die aan dit moment vooraf ging, maar nu weten we het echt zeker.

16:33 En dan nu… een filmpje! De NSF gebruikt deze gelegenheid overduidelijk om zichzelf even in het zonnetje te zetten.

16:31 Er wordt een trits organisaties uit allerlei verschillende landen bedankt. Dit soort onderzoek doe je alleen in internationale samenwerkingen.

16:30 Het begint…

16:29 Wat is een zwaartekrachtsgolf eigenlijk? Een zwaartekrachtsgolf is een vervorming van de ruimtetijd, die bijvoorbeeld ontstaat als twee zware voorwerpen om elkaar heen draaien.

16:25 Zometeen maakt LIGO, het Amerikaanse onderzoeksteam dat zoekt naar zwaartekrachtsgolven, zijn resultaten bekend. Ik ga de persconferentie livebloggen.

Be the first to comment on "Liveblog zwaartekrachtsgolven"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*