#Geen4meivoormij – de hypocrisietrein dendert door

Dit mag dan ook weg.

Eerder deze week toonde rechts aan dat ze met twee maten meten als het gaat om de vrijheid van meningsuiting. Vandaag werd dat nog eens dunnetjes overgedaan in de reacties op #geen4meivoormij. Voor wie het gemist heeft:  het begon toen Christa Noella een berichtje op Facebook plaatste dat ze niet in staat is om 4 mei te vieren, zolang de fascisten hier door de straten marcheren, en zolang we onze koloniale geschiedenis niet op gelijke voet herdenken. Vervolgens brak de shitstorm los, compleet met mensen die uit naam van het beschermen van de dodenherdenking Noella naar de gaskamers wensten.

Nou wil het geval dat er een groep is die de afgelopen jaren vreselijk tegen 4 mei heeft zitten schoppen, en dat is de Geenstijl-kliek. Dat is natuurlijk ook logisch, want het zou hen prima uitkomen als we met z’n allen die oorlog zouden vergeten. Het is een jaarlijks terugkerend ritueel dat die site – na een paar obligate woorden over de gevallenen – inhakt op de dodenherdenking, die natuurlijk helemaal niet meer de moeite waard is omdat we niet naar Pim geluisterd hebben.

Zie als voorbeeld deze post van een paar dagen terug, waarin het comite 4 en 5 mei een ‘correctheidscommissie’ genoemd wordt, en waarin mensen die de aanwijzingen van het commitee volgen omschreven worden als zombies die zichzelf enorm goed vinden. Of pak deze post, van twee jaar terug, waarin 4 mei een ‘woestbelangrijke policor respectbukkakefestijn’ genoemd wordt. Hier is 2012: ‘een nationale farce‘. Hier is Anabel Nanninga: ‘is er iemand dood of zo?‘. Enzovoort, enzoverder.

Conclusie: 4 mei belachelijk maken mag, mits je maar een witte, rechtse, opinieblogger bent. De reacties bewijzen precies het onderliggende punt van Noella: Het Nederlandse publiek heeft gewoon nog steeds niet geaccepteerd dat allochtonen volwaardige burgers zijn, wiens historische ervaring even valide is als die van autochtonen. We hebben nod steeds niet geaccepteerd dat het verhaal van – zeg – een Marokkaanse opa die betrokken was bij de bevrijding van Corsica evenzeer bij onze Dodenherdenking hoort als het verhaal een opa in Rotterdam die in de hongerwinter tulpenbollen heeft moeten eten.

Merk op dat het hier geen biet uitmaakt of die opa op Nederlands grondgebied gevochten heeft of niet. De pogingen om de aanwezigheid van Marokkaanse soldaten op Nederlands grondgebied te benadrukken missen het punt volledig. Jij bent Nederlander, jij herdenkt hem, klaar. Daarbij maakt het niet uit waar hij vocht. We herdenken toch ook de Nederlandse soldaten uit de Koreaoorlog, die onder het bevel van de VS vochten, of de soldaten die meededen aan de politionele acties?

Als je deze redenering een stap doortrekt wordt ook de connectie tussen kolonialisme en 4 mei duidelijk. Immers – om even bij het voorbeeld van Marokko te blijven: waarom zou je niet iemand herdenken die in de Eerste Wereldoorlog voor de Fransen heeft gevochten, toen Marokko een protectoraat was? Of nog scherper: waarom zou je niet iemand herdenken die tegen de Fransen vocht, in de opstand die daar in 1914 uitbrak?

En natuurlijk kun je zeggen dat 4 mei alleen gaat over de Tweede Wereldoorlog en alles daarna, maar dat is nou juist het hele punt: die grens is getrokken omdat WO2 voor de autochtone Nederlander een soort historische horizon is. We hebben gewoon nooit nagedacht hoe we de allochtone ervaring in de dodenherdenking inpassen, simpelweg omdat we hen dat punt van Nederlanderschap niet gunnen.

Het probleem wat daar achter verstopt ligt, is dat we in Nederland alle vormen van Nederlanderschap op een hoop gegooid hebben. Om Nederlander te zijn moet je èn de democratie aanhangen, èn Zwarte Piet leuk vinden. Je moet èn 5 mei vieren, èn boerenkool met worst eten. We zijn volledig onbekend met de houding tegenover burgerschap die in de VS gebruikelijk is, waar het vooral gezien wordt als een beperkt aantal gedeelde waarden, en niet als een gedeelde voorkeur wat betreft eten, sport, enzovoort.

Vanuit zo’n op waarden gebaseerd burgerschap is 4 mei 100% de moeite van het bewaren waard. Wat mij betreft staat het in het rijtje ‘democratie, gelijkheid van man en vrouw’ en niet in het rijtje ‘Zwarte Piet, spruitjes’. De waarden van 4 mei zijn immers goede waarden. Alleen: daar hoort dan ook bij dat je je afvraagt of ons huidige handelen die waarden wel reflecteert. Dat is precies wat Noella gedaan heeft. Zij pleit ervoor dat we ons houden aan de waarden die we zeggen te herdenken.

3 Comments on "#Geen4meivoormij – de hypocrisietrein dendert door"

 1. neen, zij denk niet gewoon na over de waarden achter 4 mei. Zij gaat in het mediaoffensief om overal van de daken te gaat schreeuwen dat zij een aktie voert tegen herdenken. Dan moet je niet verbaast zijn dat daar reacties op komen. Engelsen noemen dat “spitting on someone’s grave to proove a point”
  Christa Noëlla is boos,
  zo boos dat ze spuugt op de mensen die voor haar vrijheid zijn gestorven.
  Dat kan ze doen omdat deze mensen voor haar vrijheid zijn gestorven.
  dat is het unieke aan dit geval.
  .
  Zeker ook omdat de afzender nadrukkelijk geweld preekt. Zij roept ook op tot gewelddadig protesteren in Nederland : “ls je de situatie niet waardig genoeg vindt om geweld te gebruiken dan is het raadzaam om jouw gekleurde perceptie te reflecteren.” https://christanoellas.wordpress.com/2015/07/02/a-riot-is-the-language-of-the-unheard/

 2. Ze spuugt helemaal niet op de graven van de gevallen soldaten. En al zou ze dat wel doen, dat is dat ding met vrijheid… Zolang je een ander zijn vrijheid niet beperkt, mag je deze helemaal zelf invullen. Je mag dem gevallenen herdenken, maar je hoeft het niet te doen. Je kunt compleet onverschillig hier tegenover staan en dan nog is het okay. Geen van de gevallen soldaten verwachtte dat men 70 jaar later nog jaarlijks bij ze stil zou staan, ze vochten niet voor de herdenking, maar voor de vrijheid en vrijheid houdt ook in dat je vrij bent om zelf te bepalen hoe je hen die je voor zijn gegaan eert.

  Hoe kan men spreken over vrijheid als je verplicht, danwel dringend verzocht wordt om te herdenken op een bepaalde manier en niet anders? Als ik mijn mond hou om 8 uur voor 2 minuten, maar ondertussen denk dat het me geen bal kan schelen, hoe oprecht is die herdenking dan?

  Surinaamse (en Indonesische en Marokkaanse o.a.) soldaten hebben hun leven ook verloren in WWII, waar worden die herdacht? Waarom is het verkeerd om daar ook gepaste aandacht voor te vragen? Hoe kun je spreken van vrijheid als men niet vrij is om te bepalen welke gevallen soldaten men wilt herdenken? Hoe kun je spreken van vrijheid als een het aandeel van een deel van de gevallen soldaten niet eens erkent?

 3. die worden hier dus ook herdacht. Dank U.
  Het markante verschil tussen “Zolang je een ander zijn vrijheid niet beperkt, mag je deze helemaal zelf invullen. Je mag de gevallenen herdenken, maar je hoeft het niet te doen. Je kunt compleet onverschillig hier tegenover staan en dan nog is het okay.”
  .
  Maar wat er nu gebeurt is dat mevrouw Noëlla de publiciteit opzoekt om de herdenking als een fout iets te gijzelen tot zij haar eigen eisen in Nederland verwezenlijkt ziet.
  Zij roept op twitter de boycot over respect voor de doden uit, tot haar politieke doelen zijn bereikt.
  Hartstikke leuk dat in haar wereldbeeld beschaving iets onderhandelbaars is wat je gijzelt zolang je jouw zin niet krijgt. Maar allesbehalve een argument als je “Het Nederlandse publiek heeft gewoon nog steeds niet geaccepteerd dat allochtonen volwaardige burgers zijn, wiens historische ervaring even valide is als die van autochtonen.” probeert te bewijzen. Dat begrijp je toch wel?
  .
  Dat zijn van alles over 4 mei denkt? En zegt? IS haar goed recht.
  En daar zijn deze doden ook voor verantwoordelijk. Dat ZIJ dit kan doen in Nederland.
  Maar het idee dat je “verplicht bent mee te doen” als je juist openlijk ertegen aan het schoppen bent?
  .
  Door ertegen te schoppen doe je er aan mee. Je laat je loyaliteit zien.
  Ergens “niet aan meedoen” is iets totaal anders. Dan er schaamteloos mee aan de slag te gaan.
  Juist omdat zij volwaardig nederlandse is krijgt ze kritiek! En die kritiek zijn deze doden OOK voor gevallen.
  Eigenlijk draait alles doordat deze gevallenen een vrije samenleving voor ons allemaal in Nederland voor elkaar hebben gekregen. Zouden we daarom misschien zo emotioneel erbij betrokken zijn?……

Leave a comment

Your email address will not be published.


*