Racisme in Nederland: Ouassim afgewezen voor stageplaats – ‘naam zit niet mee’

Wie nog weer eens wil weten hoe diep het Nederlandse racismeprobleem zit, moet kijken naar deze twee briefjes. Briefje 1: ene Ouassim stuurt een mail naar makelaarskantoor Lauteslager, om om een stageplaats te vragen. Vervolgens krijgt hij (per ongeluk) het interne commentaar terug: zijn naam ‘zit niet mee’ (lees: hij is allochtoon).

racist2

En dan vinden we het gek dat allochtonen nog steeds sociaal-economisch achter lopen en vaker werkloos zijn! Dit soort incidenten zijn een symptoom van het diepgewortelde racisme in Nederland.

Maar wacht, er is meer: Inmiddels heeft Lauteslager gereageerd via hun facebook-pagina. Ze bevestigen de feiten, maar beweren bij hoog en bij laag: hier was geen sprake van racisme. Er was enkel sprake van een foute grap. Ik citeer:

Als makelaarskantoor (zelf met een on-Nederlandse naam) komen wij sinds jaar en dag klanten tegen uit alle windstreken van deze aardbol en met veel (wederzijds) plezier, respect en resultaat. Waarom dan dit bericht? Omdat een intern bedoeld mailtje toch bij een scholier/student met een buitenlandse naam – die om een stage plaats had gevraagd – is terecht gekomen met een flauwe ongepaste grap over zijn naam. Dom? Ja!! Onhandig? Nogal!! Foute humor? Mwaaa! Racistisch? Nee!!

Herkent u de link met de Zwarte Piet-discussie? Alles wat autochtone nederlanders doen kan per definitie niet racistisch zijn, want wij zijn toch een progressief, kosmopolitisch land, met klanten uit alle windstreken? Racisme op de werkvloer is een enorm probleem in Nederland, juist omdat ‘ach we hebben het zo niet bedoeld’ nog steeds als excuus geldt.

Verder heeft het bedrijf nog het gore lef om te suggereren dat er sprake is van chantage, vermoedelijk met het idee dat de jongen het bedrijf aan de schandpaal wil nagelen om dat hij de stageplaats niet gekregen heeft. Zo verschuiven ze de schuld naar het slachtoffer: had hij maar niet naar de media moeten gaan. Je ziet die manouvre veel bij racisten, bijvoorbeeld ook bij Donny Bonsink, de oprichter van de Sylvana Simons ‘uitzwaaipagina’. Hij mocht vandaag om onbegrijpelijke redenen zijn verhaal doen in NRC, en de logica is precies hetzelfde: het is niet mijn schuld dat ik racistisch ben, Simons hadden gewoon d’r plaats moeten kennen.

Dit soort afwijzingen voedt de gedachte bij de Ouassims van Nederland dat ze er nooit echt bij zullen horen. Deze Ouassim is vast een aardige jongen, maar als ik deze email gekregen had was ik ter plaatse crimineel geworden. Als ik in een land zou moeten leven waarin ik stelselmatig als tasjesrover weggezet wordt, dan zou ik denken: “fuck jullie en jullie wetten, dan wordt ik tasjesrover, ook!” Als je geen kansen krijgt in de echte wereld, hoe hard je ook werkt en hoeveel nette solicitatiebrieven je ook verstuurt, dan is ophouden met proberen toch op een gegeven moment de enige uitweg?

Update: Inmiddels is duidelijk geworden dat de Robert Dunning die de ‘zijn naam zit niet mee’ email verstuurd heeft de eigenaar van Lauteslager Makelaars is. Het is onduidelijk wat we nu moeten denken van de claim ‘we hebben onze medewerker terecht gewezen’. Wie heeft dat dan precies gedaan?

Mail uw ervaringen met racisme naar redactie [at] publieketribune.net

 

6 Comments on "Racisme in Nederland: Ouassim afgewezen voor stageplaats – ‘naam zit niet mee’"

 1. Ik zou goed de pest in hebben, en begrijp mensen die daarvan recalcitrant, baldadig en opstandig worden – zonder het goed te praten. Echter, zit er ook niet een contradictie in je artikel? Je hebt het over ‘incidenten’ en ‘geen kansen krijgen’.
  Ik zie vrouwen met hoofddoeken op hele mooie posities. Die kregen blijkbaar wel de kans. Wat is de structuur, en wat het incident?
  Het is mode om gelijk te roepen ‘dat het allemaal een schande is’, en “dat het hele land naar de kloten gaat”, maar graag een wat genuanceerder geluid van de publieke tribune. Noem het anders gewoon “Ome Jan’s borrelhoek”.

  • Jelmer Renema | May 25, 2016 at 1:10 pm | Reply

   De cijfers (geciteerd in het artikel) wijzen erop dat discriminatie op de arbeidsmarkt in Nederland een structureel probleem is. Natuurlijk zijn er bedrijven die niet racistisch zijn, maar dat is niet goed genoeg: geen enkel bedrijf zou racistisch moeten zijn.

 2. ‘geen enkel bedrijf zou racistisch moeten zijn.’
  Dit is redeneren op het niveau van: alle mensen zouden goed moeten zijn.

 3. Ik denk dat hij met ‘we hebben onze medewerker terecht gewezen’ bedoelt, dat hij zijn medewerker duchtig onderhouden heeft over het feit dat hij onoplettend de mail met het foute commentaar naar Ouassim heeft verstuurd.

 4. @‘Als ik in een land zou moeten leven waarin ik stelselmatig als tasjesrover weggezet wordt, dan zou ik denken: “fuck jullie en jullie wetten, dan wordt ik tasjesrover, ook!”’ JRennema = Quassim, of vice versa.

  De zinsnede: ‘als ik in een land zou moeten leven’, (met ‘land’ = Nederland) zegt in principe alles waar het in deze affaire om draait. Q. hoeft hier niet te leven, hij mág het. Zijn wortels en rechten – suggereert zijn naam – zijn elders. Zó lezen en horen sommige Nederlanders zijn naam. Dat hij hier een zoveelste generatie allochtoon is met een NL-paspoort in bezit, is een juridische gedachtegang, maar geen sociologische. Trouwens de naam Q. stamt uit culturen waarin generationeel wordt gedacht.

 5. Nederland niet racistisch en xenofoob??? Ik ben de laatste dagen geschrokken van reacties op “Silvana”. In mijn, dacht ik, doorgaans redelijke omgeving barstte het van foute grappen en zelfs opmerkingen dat ze dan dit land maar moet verlaten als het haar niet aanstaat. Slechts één enkeling was het met me eens dat het schandalig dat ze zo wordt weggezet. Maar veel van mijn Marokkaanse kennissen bevestigen dit beeld.
  Niet zo verwonderlijk dat ook de onderbuik bij veel slachtoffers van deze schofterige behandelingen, hun standpunt gaat bepalen.
  Jelmer, wat kunnen wij er structureel aan doen?? Ik heb Asscher zijn afschuw horen uiten, maar verder blijft het toch wel erg stil, ook in de PvdA.
  gr. Bert

Leave a comment

Your email address will not be published.


*