Europese samenwerking weer een stapje vooruit

Het VK heeft besloten uit de EU te stappen. Nu het land dat de grootste afstand had tot de Europese samenwerking niet meer mee doet wordt het voor de resterende landen eenvoudiger hun samenwerking te (re)organiseren. Dat is goed nieuws.

Eerst moet er nog wel een scheiding geregeld worden. Ik verwacht daarbij van onze politici dat ze doorpakken. Niet uit rancune of als afschrikking voor andere landen met boze plannen, maar omdat ik simpelweg wil dat ze voor ons de beste deal sluiten. Een snelle deal is daarbij belangrijk; dat vereist in de eerste plaats duidelijkheid. Het is prima dat Cameron volgende week op de Europese top nog even komt uitleggen wat het Britse standpunt is en hoe hij daar zelf in zit. Hij heeft dit vandaag aangekondigd. Maar bij het agendapunt ”de toekomst van de EU” dat Merkel geagendeerd heeft zal hij toch echt de zaal moeten verlaten. Immers hij is geen deel meer van die toekomst. Er is geen speciale positie meer voor de Britten. Sterker nog. Ze hebben besloten helemaal geen positie te willen.

In de tweede plaats moeten de Britten zo min mogelijk aan het stuur zitten. Dat betekent bijvoorbeeld dat en EU voorzitterschap van het VK dat gepland staat voor de tweede helft van 2017 niet door kan gaan. Ook moet er kritisch gekeken worden naar de positie van Britse vertegenwoordigers in Brussel. Wie is te handhaven en wie niet ?

Tenslotte de onderhandelingen. Boris Johnson wil de onderhandelingen direct starten maar de formele artikel 50 brief pas sturen als de onderhandelingen rond zijn. Dat is geen goed idee, omdat het ruimte geeft voor eindeloos palaver. Alleen onderhandeling op basis van een brief. Er onstaat dan een dwangpsositie voor de vertrekkende partij. Immers als er binnen twee jaar geen afspraken zijn vertrekt die partij zonder afspraken zo zegt artikel 50.

Als de scheiding in gang gezet is moet er in de EU ook wat gebeuren. Merkel toont daarbij weer staatsvrouwschap door nog voor het referendum dit onderwerp te agenderen voor de top van volgende week. Dit weekend worden al de diplomaten bij elkaar gezet van de 6 founding fathers zo was vandaag in het nieuws. Misschien kunnen we in volgende bijdragen Angela helpen met het genereren van ideeen voor een EU 2.0.

Dit is een bijdrage van Rene van Alphen in de publieke tribune stukjesschrijfwedstrijd. Ook meedoen? Stuur je stuk naar redactie [at] publieketribune.net

Be the first to comment on "Europese samenwerking weer een stapje vooruit"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*