Hoe verder?

Vandaag heb ik campagne gevoerd voor dat andere Europa-referendum: Moet het Verenigd Koninkrijk in de EU blijven of niet? Labour – mijn partij – zet in op blijven, maar het referendum is nog negen weken weg, een politieke eeuwigheid. Op dit moment is dus de opdracht aan grondtroepen zoals ik terreinverkenning. Hebben mensen al besloten? Waar wonen de voorstemmers, waar de tegenstemmers? Welke argumenten slaan aan?

Bijna niemand die ik speek, heeft nog besloten wat hij gaat stemmen. Allemaal zeggen ze dit: ze zullen hun beslissing nemen nadat ze met hun omgeving gepraat hebben. Ze noemen allemaal een ander groepje, voor sommigen de familie, voor anderen de vaste borrelaars in de kroeg, voor sommigen de sportclub, maar allemaal bepalen ze hun positie op basis van wat hun omgeving zegt. Media worden niet vertrouwd, politici worden gehaat, maar de buurvrouw die zegt dat vluchtelingen gratis OV krijgen of dat de EU kromme bananen gaat verbieden, die wordt geloofd.

En dat is waar we met de Publieke Tribune nu precies een jaar mee bezig zijn: bij linkse mensen argumenten neerleggen die aanslaan in keukentafeldiscussies. Om te voorkomen dat we wegzakken in een moeras van bruin nationalisme enerzijds en ongeremd neoliberalisme anderzijds.

Hoe moet dat? Dat kunnen we leren van Wilders. Je kunt wat Wilders de vorige avond op het achtuurjournaal verteld heeft, de volgende ochtend bij de kapper navertellen. Daarmee bedoel ik niet woord voor woord – Wilders heeft z’n eigen taaltje – maar qua inhoud: je kunt het in jouw woorden navertellen zonder als arrogante kwast te klinken. Dat is het kunstje dat links opnieuw moet leren beheersen.

Het doel is dus om op begrijpelijke wijze met linkse ideeën bij zoveel mogelijk mensen te bereiken. Hoe kun jij daarbij helpen? Dat kan op drie manieren. Allereerst door voor PT te gaan schrijven. Wat daarvoor de eisen zijn, kan je hier lezen. Je kunt ook een doneren, liefst via Patreon. Dat geld wordt gebruikt om de reikwijdte van de site te verhogen. Als laatste, wat geen geld en maar vijf minuten van je tijd kost, zou je ook het lezerssurvey kunnen invullen, zodat we weten wat we komend jaar beter kunnen doen.

Be the first to comment on "Hoe verder?"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*