Een dijk van een verkiezingsprogramma

Kijk, dan kunnen jullie daar in Nederland, aan de andere kant van de Noordzee, wel grappen maken over Corbyn, maar ondertussen hebben we hier een verkiezingsprogramma waarin de spoorwegen, de post en de energiemaatschappijen genationaliseerd worden, de rol van de vakbonden versterkt wordt, het collegegeld afgeschaft en de studiefinanciering ingevoerd wordt, en er 100.000 extra huizen bijgebouwd worden.

Voor het eerst in tijden ben ik weer trots om lid te zijn van een politieke partij. En natuurlijk: niet alles wat in dit verkiezingsprogramma staat gaat gerealiseerd worden, maar de intentie om dingen echt anders te doen is er tenminste. Als Labour deze lijn een paar verkiezingen lang volhoudt kunnen we hopelijk de discussie over wat politiek denkbaar is echt veranderen.

En voordat iedereen nu gaat roepen dat Corbyn een extreem-links programma doorgedrukt heeft: de BBC heeft een punt-voor-punt vergelijking gemaakt met het programma van 1983, van voor het neoliberalisme, en zo extreem is het huidige programma helemaal niet. Het is gewoon sociaaldemocratisch.

En dat is precies wat dit land nodig heeft, waar de huren de pan uit rijzen, waar spoorwegen geldpersen zijn voor de eigenaren, en waar alles kapotgeprivatiseerd is wat maar kapotgeprivatiseerd kan worden.

Be the first to comment on "Een dijk van een verkiezingsprogramma"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*