Niets zonder mandaat

De strijd tegen ISIS is een goede aanleiding voor de VVD om eens flink op de borstkas te roffelen. In de discussie over de vraag of we in moeten grijpen in Syrie, terwijl daar geen VN-mandaat voor is stelt buitenlandwoordvoerder Han ten Broeke, dat recht moet wijken voor macht. Doordat de VVD het volkenrecht buitenspel zet op het moment dat ze dat zo uitkomt, stellen ze het Vrije Westen bloot aan de claim van hypocrisie en verzwakken ze precies die waarden die ze claimen te verdedigen. Het optreden van de VVD is zo volstrekt zelfondermijnend.

Natuurlijk zult u zeggen: het is toch helemaal helder dat wij beter zijn dan ISIS? Natuurlijk, maar het punt is: dat is niet genoeg! Morele superioriteit is een noodzakelijke, maar niet voldoende voorwaarde om eenzijdig militair ingrijpen mogelijk te maken. Als iedereen zijn eigen morele superioriteit mag bepalen, is het hek van de dam. Poetin vindt zijn conservatieve neo-tsarendom beter dan onze samenleving. Hij bewijst de Oekraieners een dienst door ze uit de handen van die decadente homoknuffelaars te houden. Hetzelfde geldt voor China: de Chinese regering heeft herhaaldelijk laten weten dat ze hun model van ‘harmonieuze’ model van dictatuur superieur achten aan het chaotische westerse model van democratie. Als wij recht van spreken willen hebben als China zijn afspraken in Hong Kong schendt moeten we onszelf wel aan de regels houden. De VVD verlaagt ons land tot het niveau van China en Rusland.

Het gaat er niet om hoe onze waarden zich verhouden tot die van ISIS, maar of wij het verstand hebben ons aan onze eigen waarden te houden. En als we ingrijpen zonder mandaat, dan hebben we dat niet. Dat zaken volgens van te voren afgesproken stelsel van wetten en regels verlopen is een kernwaarde van de westerse beschaving. Dat is niet alleen rechtvaardig, maar ook – misschien belangrijker voor de VVD – van cruciaal belang voor onze handel en welvaart. De opvattingen van ten Broeke passen in het beeld van een partij die het recht van de sterkste tot principe verheven heeft.

Laten we ook niet vergeten dat de huidige internationale rechtsorde sterk in het voordeel van het westen is opgezet. Dat is ook niet zo gek, want het systeem is opgebouwd in de tijd dat het westen veel machtiger was dan nu. Drie van de vijf landen die een permanente zetel in de VN-Veiligheidsraad hebben zijn westers; als je nu zou moeten bepalen welke landen daar een zetel in zouden moeten krijgen zou je op een of hooguit twee uitkomen. Wie dus de bestaande organisaties negeert versnelt het afkalven van westerse macht.

Als het westen als reddende engel op wil treden, dan moeten we brandschoon zijn. Iedere keer dat we het volkenrecht terzijde schuiven omdat het ons zo uitkomt, maken we onze tegenstanders sterker. Omdat ten Broeke ons blootstelt aan de beschuldiging van hypocrisie ondermijnt hij de waarden die hij claimt te verdedigen. Een partij die claimt voor vrijheid en democratie op te komen zou beter moeten weten. De VVD bewandelt de weg naar afkalving van de internationale rechtsorde. Moskou zal blij met ze zijn.

Be the first to comment on "Niets zonder mandaat"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*