Daderknuffelen

Wie een stukje stevig daderknuffelen wil zien, die moet nu eens op Geenstijl gaan kijken. Daar neemt men het op voor Jeremy Clarkson, die vanmiddag weggestuurd is bij Top Gear omdat hij een producer de eerste hulp in gemept had. Clarkson zou slachtoffer zijn van een politiek correcte zuivering, een complot van de links-correcte BBC. De gemiddelde straatrover zou willen dat hij iemand had die zo’n kromme rechtvaardiging van zijn misdrijf kon verzinnen: Clarkson is de laan uit gestuurd omdat hij een collega gemept heeft, niet meer en niet minder.

Hier doet men precies dat, waar rechts normaal zo van zegt te walgen: een dader speciale behandeling geven om wie hij is. Als de Marokkaanse gemeenschap zich rondom een dader schaart, dan is dat bewijs van de diep in die groep ingesleten criminele neigingen. Als een miljoen mensen een petitie tekenen om Clarkson te handhaven, dan is dat een legitieme politieke steunbetuiging. Het is hypocrisie van het meest smerige soort: altijd eisen dat er streng gestraft wordt, dat er geen compassie getoond wordt met de daders, behalve als die dader toevallig bij jouw politieke clubje hoort.

Laten we even de feiten erbij pakken: ja, Clarkson houdt van politiek incorrecte grappen. Maar zijn ontslag heeft daar werkelijk niets mee te maken. Hij heeft verbaal en fysiek geweld gepleegd tegen een collega. Dat geweld was zodanig dat er inmiddels een politieonderzoek loopt, naast het intern onderzoek van de BBC dat tot zijn vertrek leidde. Die collega was overigens een blanke man, dus daar zit ook geen connectie met zijn eventuele politieke overtuigingen. Het is veel simpeler dan dat: als jij of ik iemand op het werk een hengst zou verkopen, zouden wij ook de laan uit vliegen, en waarschijnlijk met minder omhaal dan bij Clarkson gebeurd is.

Ok, maar zou het dan kunnen dat dit als aanleiding gebruikt werd, omdat de BBC sowieso van Clarkson af wilde? Daar is gewoon geen enkel bewijs voor, wat Geenstijl ook beweert. Ongetwijfeld zijn er binnen de BBC mensen die een hekel hadden aan Clarkson, maar om te beweren dat de hele organisatie samenspande om hem te wippen is niets meer dan complotdenken. Een beetje gezond verstand laat zien dat eerder het omgekeerde waar is: Top Gear levert bakken met geld op. Een wraakactie van een paar individuen zou stuklopen op het belang van de BBC als geheel om een succesvol programma neer te zetten. Waarschijnlijk is dat succes nu ten einde: hetzij het programma gaat door zonder Clarkson, en dan is de chemie het programma dreef weg, hetzij de hele cast stapt op en ze gaan bij de commerciëlen verder. Kortom: de BBC snijdt flink in zijn eigen vlees om Clarkson te straffen.

Het daderknuffelen beperkt zich trouwens niet tot de Nederlandse media: op Twitter vliegen de kromme redeneringen je om de oren: het slachtoffer had gewoon terug moeten meppen; hij is een watje omdat hij naar de eerste hulp ging; Clarkson zal vast een goede reden gehad hebben om hem uit te foeteren. Dit soort vergoelijking van geweld maakt duidelijk dat het hier om het recht van de sterkste gaat: Clarkson is een stoere kerel, dus die moet dingen mogen waar wij gewone mensen niet mee weg komen. Deze opvatting staat haaks op het idee van ‘ieder gelijk voor de wet’, dat een nogal cruciaal onderdeel is van de westerse waarden die men in die kringen doorgaans zo manhaftig claimt te verdedigen.

De westerse waarden zijn linkse waarden: gelijkheid, vrijheid, rechtvaardigheid. Ze worden nu door rechts opgepakt en misbruikt, omdat het daarmee zo lekker moslims bashen is. Maar – zoals het incident met Clarkson laat zien – dat betekent niet dat rechts die waarden zelf ook omarmd heeft.

Steun mij via Patreon

1 Comment on "Daderknuffelen"

  1. Mooi stuk! Ik ben alleen een beetje bang dat je aan het eind de bocht uit vliegt, door de uitlatingen van een stelletje GeenStijl-hufters als emblematisch voor heel rechts te zien. Op deze manier creer je een straw man even groot als degene die GeenStijl van links aan het bouwen is.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*