Alsjeblieft geen Aboutaleb

Nu we een jaar van de komende verkiezingen weg zijn, is bij de PvdA de grote stoelendans begonnen: wie wordt de opvolger van Samsom? Gisteren bleek dat Aboutaleb goede kaarten heeft: hij is veruit het meest populair bij de kiezer. Toch hoop ik niet dat hij partijleider wordt. Als de PvdA hem als leider zou kiezen, zouden we daarmee een volstrekt mislukte strategie voortzetten.

Even een korte les politicologie: politieke partijen worden meestal langs twee meetlatten gelegd: enerzijds een economische (ben je links of rechts), en anderzijds een culturele (ben je progressief of conservatief). Sommige kwesties vallen meer samen met de ene maatstaf, sommigen meer met de andere. Wil je als partij een beetje lekker draaien, dan moet je een verhaal hebben dat beide soorten vraagstukken aankan. Dat zie je bijvoorbeeld bij de PVV. Daar lukt het ze telkens om economische kwesties naar het integratievraagstuk toe te praten. Als het bijvoorbeeld over de zorg gaat, zal wilders altijd claimen (overigens geheel onterecht) dat de zorg onbetaalbaar wordt vanwege al het geld dat naar de moslims gaat.

De PvdA heeft ooit ook een verhaal gehad waarin sociale en culturele issues op elkaar aansloten. In dat verhaal was emancipatie het centrale begrip. Sociale en economische kwesties werden aan elkaar verbonden door het idee dat emancipatie in culturele zin alleen werkt als het gepaard gaan met vooruitgang in materiële zin.

Hoe die twee in elkaar haken, zie je het beste als emancipatie faalt. Bijvoorbeeld: als de overheid bezuinigt op zorg, zijn met name arme vrouwen daar de dupe van, omdat zij de verwaarloosde zorgtaken moeten overnemen. Rijke vrouwen kunnen een huishoudster nemen om een deel van het werk over te nemen, en arme mannen kunnen zich terugtrekken in traditionele sekseverhoudingen. Wie op het kruispunt zit van en sociaal achtergesteld en economisch achtergesteld, die is echt de dupe.

Nou is het punt dat in de loop van de tijd de kloof tussen wat de PvdA zegt en doet op economische gebied steeds groter geworden is. Daardoor is de partij steeds meer gaan hinken op het ene, sociaal-culturele been: dat was het enige punt waarop de partij nog een geloofwaardig verhaal te vertellen had.

Hoe slecht die strategie uitgepakt heeft zag je een paar maanden terug, toen uit kwam dat dankzij het leenstelsel de toegankelijkheid van het onderwijs op z’n gat ligt. De PvdA houdt van onderwijs omdat het zo’n lekker links-liberaal thema is, maar zodra ze de herverdelende aspecten eruit gehaald hadden door de basisbeurs af te schaffen, ging ook de emanciperende functie meteen onderuit.

Deze problemen werden allemaal op scherp gezet door de Fortuyn-crisis. Omdat de PvdA niet meer geloofwaardig was als vertegenwoordiger van de economische belangen van de arbeidersklasse, kon racistisch rechts de hen op culturele thema’s tegen elkaar opzetten.

Om deze reden ben ik tegen Aboutaleb: hij is bij uitstek een kandidaat die alleen een profiel heeft op sociaal-culturele issues. Als de PvdA echter wil overleven, dan zullen we vooral op ons profiel wat betreft economie moeten werken, want daar zijn we veruit het zwakst. En daar gaat Aboutaleb niet bij helpen: ik heb hem nog nooit op een linkse mening kunnen betrappen op economisch gebied, hoewel dat toch zo nodig is om de partij in balans te brengen.

Iemand van een minderheid aan de macht helpen is niet emanciperend, als die persoon niet vervolgens linkse politiek gaat voeren. Emancipatie is immers niet mogelijk zonder linkse economisch beleid. Aboutaleb schijnt ervan te houden om ‘de Nederlandse Obama’ genoemd te worden. Dat hoeft niet per se positief te zijn: als hij lijsttrekker wordt zullen de  verwachtingen groot zijn, zal er misschien vooruitgang op culturele issues zijn, maar kunnen we stilstand op de zo broodnodige economische kwesties verwachten.

2 Comments on "Alsjeblieft geen Aboutaleb"

  1. rene van alphen | May 15, 2016 at 2:05 pm | Reply

    Volgens mij ben je niet praktisch genoeg. De PvdA mag blij zijn dat ze iemand hebben die stemmen kan trekken. Dat is de functie van een lijsttrekker. Dus is hij geschikt. Vervolgens moet hij geladen met de juiste inhoud. Hij is daar ambitieus en intelligent genoeg voor.

  2. CIT: ‘Als het bijvoorbeeld over de zorg gaat, zal wilders altijd claimen (overigens geheel onterecht) dat de zorg onbetaalbaar wordt vanwege al het geld dat naar de moslims gaat.’

    De zorgkosten baren financiële zorg, in Nederland en overal elders. Obamacare bijvoorbeeld lijkt financieel uit de hand te lopen, Moçambique ging er toentertijd aan failliet. De vraag naar gezondheidszorg is namelijk eindeloos elastisch; toenemende aanbod zal altijd weer door nog meer toenemende vraag ernaar worden overtroffen. Pro memorie: GHZ is niet gratis.

    Dat het NL. immigratiebeleid die zorg onbetaalbaar zou maken, lijkt mij daarom geen gek idee van ‘wilders’. Indien u dat ‘geheel onterecht’ van hem vindt, graag enige relevante toelichting.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*