Sla je PVV-oom om de oren met deze zes feiten over de vluchtelingencrisis – 2016 editie

Ook dit jaar zijn er veel mensen die moeten aanschuiven aan een kerstdiner met een PVV-oom. Tijd voor de jaarlijkse dosis feiten over de vluchtelingencrisis. (Lees hier die van vorig jaar)

Mythe: De crisis blijft aanhouden

Feit: de crisis is over zijn hoogtepunt heen. Het aantal asielaanvragen in Nederland is dit jaar zo meer dan gehalveerd ten opzichte van vorig jaar. In 2015 waren er 43.095 eerste asielaanvragen, en in 2016 zullen dat er naar verwachting ongeveer 20.000 zijn.

Het is trouwens maar de vraag of de afname in Nederland een goede zaak is: Het totale aantal vluchtelingen in de wereld is dit jaar toegenomen, van ongeveer 14.3 miljoen in 2015 naar 16.1 miljoen in 2016. Net zoals vorig jaar zit het grootste aantal vluchtelingen in Turkije, Jordanië en Libanon. Net zoals vorig jaar is een op de vijf (!!) inwoners van Libanon een Syrische vluchteling. En hier is nog een feitje: de tien landen die samen meer dan de helft van het aantal vluchtelingen herbergen, zijn maar goed voor 2.5% van het het BBP van de wereld. Met andere woorden: wij schuiven het probleem of op anderen.

Wat ook niet verandert, is dat Nederland qua asielbeleid een middenmoter is in de EU: onze verhouding asielzoekers per bevolking is ongeveer die van het gemiddelde EU-land.

Mythe: De Turkijedeal heeft geholpen

Feit: de Turkijedeal (de deal die de EU gesloten heeft met Turkije om vluchtelingen naar dat land terug te sturen) z’n is niet terug te zien in de cijfers. Hoewel er in het afgelopen jaar wel degelijk een omslag was van de route via Griekenland naar de route via Italie, is die omslag begonnen voordat de Turkijedeal gesloten werd. Het enige dat de Turkijedeal gedaan heeft is een enge halfbakken dictator een sterkere onderhandelingspositie geven tegenover de EU.

Mythe: Het zijn allemaal Albanezen

Feit: Albanezen worden er efficiënt uit gegooid. Met Pasen dit jaar schreef de NOS dat Albanezen op dat moment de grootste groep asielzoekers waren. Dat was handig gegoochel met cijfers. Punt is namelijk dat Albanezen (die geen enkele kans op asiel maken) in het afgelopen jaar in kleine hoeveelheden (een paar honderd per maand) proberen om asiel aan te vragen in Nederland. Tegelijkertijd is de instroom echte vluchtelingen zeer seizoensgebonden: er komen er het meest in september-oktober, en het minst in februari-maart.

Als je nou wacht totdat de instroom echte vluchtelingen op z’n minimum is, en dan een momentopname neemt, dan kun je inderdaad zeggen dat het merendeel van de asielaanvragen op dat moment van Albanezen komt. Maar dat zegt niets over de situatie in de rest van het jaar! Als je naar het hele jaar kijkt, dan valt de hoeveelheid Albanezen in het niet: rond de 5 tot 10%, een beetje afhankelijk van wanneer je kijkt. En bovendien: zij worden zo snel mogelijk teruggestuurd – als het kan binnen acht dagen.

We houden ons dus bezig de mensen uit landen waar je echt weg wilt. Als je kijkt naar wie er dan nu ook in de opvang zitten, dan wordt dat beeld bevestigd: dat zijn dat vooral de landen die je zou verwachten: Syrie, Irak, Afghanistan, Eritrea, Iran.

Mythe: Vluchtelingen waren verantwoordelijk voor de aanrandingen in Keulen

Feit: Asielzoekers waren verantwoordelijk voor de aanrandingen in Keulen. Even het verschil uitleggen: een asielzoeker is iemand die asiel aanvraagt. Een vluchteling is iemand die reden heeft om asiel aan te vragen: iemand die op de vlucht is voor vervolging.

De aanrandingen in Keulen waren schokkend, maar de daders waren geen vluchtelingen. Het overgrote deel van de verdachten kwam uit Noord-Afrika. Die kunnen wel proberen asiel aan te vragen, maar dat is kansloos. Het probleem was echter dit: Duitsland heeft – in tegenstelling tot Nederland – in de afgelopen jaren een achterstand opgelopen met het verwerken van asielaanvragen. Daarom werd het – als je niks goeds in de zin had – aantrekkelijk om als Marokkaan asiel aan te vragen in Duitsland: je kon dan een aantal maanden daar doorbrengen, voordat het systeem door had dat je geen recht had om in Duitsland te zijn. Zo ontstonden jeugdbendes, en die waren verantwoordelijk voor de aanrandingen.

De les van Keulen is dus niet dat je geen vluchtelingen op moet vangen, maar dat je asielaanvragen efficiënt moet behandelen. En dat doen we gelukkig in Nederland (zie ook het punt over Albanezen).

Mythe: Vluchtelingen brengen criminaliteit mee

Feit: vluchtelingen zijn net zo crimineel als een vergelijkbare westerling.  Eerder dit jaar was er ophef omdat Sywert van Linden gezegd had dat 1 op de 20 tot 1 op de 30 vluchtelingen verdacht werd van een zedenmisdrijf. De beste jongen bleek het rapport verkeerd gelezen te hebben. Vluchtelingen zijn – als je corrigeert naar afkomst, inkomen enzovoort – niet crimineler dan autochtone Nederlanders. Zoals de Metro het zei: “Zijn asielzoekers crimineel? Dat valt wel mee

En ja, als je heel veel arme mannen bij elkaar zet dan zal daar meer criminaliteit zijn dan als je ergens een bridgeclub voor bejaarden begint. Maar: de verhouding man/vrouw in de AZCs is gelijker aan het worden. En bovendien: hoe eerder je mensen een verblijfsvergunning geeft, hoe sneller ze aan de maatschappij kunnen meedoen, en hoe kleiner de kans dat ze in het criminele circuit belanden.

Mythe: Er is geen draagvlak voor de opvang van vluchtelingen

Feit: Nederlander is nog steeds voor de opvang van vluchtelingen. Iets meer dan de helft van de Nederlanders is voor, een kwart weet het niet, en een kwart is tegen. Als er dus een referendum zou zijn, dan zou voor dat met twee tegen een winnen. En het blijft niet alleen bij passieve steun: de helft van de Nederlanders is bereid om zelf hulp te bieden, bijvoorbeeld in de vorm van het geven van kleding.

Bovendien blijkt dat we de angst voor vluchtelingen schromelijk overschatten. Als je mensen vraagt hoe bang ze zijn voor een AZC en dat vergelijkt met de werkelijk ervaren overlast, dan blijkt dat er minder overlast is dan verwacht. Net zoals vorig jaar is het allemaal heel betrekkelijk: langere rijen bij de pinautomaat geldt ook als overlast.

Steun mij op Patreon!

Naschrift: beter goed gejat dan slecht bedacht, nietwaar, VVD?

3 Comments on "Sla je PVV-oom om de oren met deze zes feiten over de vluchtelingencrisis – 2016 editie"

 1. Er zijn leugens en er zijn statistieken. Ervaring leert dat een grote groep asielzoekers criminaliteit meebrengt. Ik ben ondernemer en heb dit aan den lijve ondervonden. Niet uitzondering die regel bevestigt, eerder regel wat aanzet tot hoop op uitzonderingen.

  De vluchtelingencrisis is door Europa volledig visieloos opgepakt. Al na de eerste Irakcrisis kon men voorspellen dat een stroom vluchtelingen naar Europa op gang zou komen. Waarom dan niet gereageerd met grootschalige asielopvang aan de poort in Griekenland? Met een goede Europese vergoeding was Griekenland in no time uit de zorgen.

  Een grote groep kansloze gelukszoekers uit Albanie, voormalig Joegoslavie en enkele Noord Afrikaanse staten komt hier slechts met criminele intenties. stuur die mensen direct terug, dat biedt meer plaats aan echte vluchtelingen.

  Uw stuk vind ik typisch Haags, niet gestaafd bij mensen met de ‘poten in dr klei’ maar gestoeld op eenzijdige statistiek. Kom eens in het land vrienden en praat met degene die straks moet stemmen!

  • De mensen uit Albanië, Joegoslavië en Noord-Afrika worden ook teruggestuurd. Sterker nog, Nederland is daar heel efficiënt in.

   Iedereen opvangen in Griekenland zou een slecht idee zijn omdat Griekenland inmiddels zo ongeveer een derdewereldland is, vanwege de door Europa opgelegde bezuinigingen. Dan had je dus in zo’n land een gigantisch vluchtelingenkamp moeten bouwen om een miljoen mensen (!) op te vangen. Als je ziet wat een ellende de kampen daar nu al zijn, dan wil ik er niet aan denken hoe dat afgelopen was. Het is beter – denk ik – om de hele Europese opvangcapaciteit te gebruiken.

   Bovendien: zodra je een verblijfsvergunning hebt mag je je bij mijn weten overal in Europa vestigen: je hebt wat dat betreft dezelfde rechten als een Europees burger.

   Het beste was denk ik geweest om vanaf het begin over heel Europa te spreiden, maar ja: daar hebben landen met rechts-nationalistische regeringen als Polen en Hongarije een stokje voor gestoken.

 2. Volgens mij is meneer P.R.Zijlstra zelf zo’n enge PVV stemmende oom…

Leave a comment

Your email address will not be published.


*