Driekwart van Wilders’ Twittervolgers is nep

Geert Wilders wil graag een man van het volk zijn. Toen een paar dagen geleden bleek dat hij het meest invloedrijke Kamerlid op Twitter was, was hij er meteen bij om zichzelf daarmee op de borst te kloppen.

Het overgrote deel van Wilders Twittervolgers is echter nep, zoals vorig jaar al in het nieuws was. Het zijn accounts die zelf nooit iets getweet hebben, en die zelf weinig of geen volgers hebben. Dat blijkt uit een analyse via twitteraudit. Die site analyseert de interacties tussen twittergebruikers om te kijken of er achter een twitteraccount een echt persoon zit of niet. In het geval van Wilders is ongeveer driekwart (450,000) van zijn in totaal 710,000 volgers nep. Bij de nummers twee en drie op de lijst, Pieter Omtzigt en Jesse Klaver is dat respectievelijk een kwart en tien procent. 

Voor de mensen die niet op Twitter zitten: in tegenstelling tot bijvoorbeeld Facebook is Twitter asymmetrisch. Als ik jouw berichten volg, betekent dat nog niet dat jij mijn berichten krijgt. Bekende Nederlanders worden daarom veel meer gevolgd dan dat ze mensen volgen (Wilders zelf volgt helemaal niemand).

Nou hebben veel accounts een paar nepvolgers (mijn eigen account heeft er 13). Populaire accounts worden vaak gevolgd door nepaccounts die voor andere mensen bedoeld zijn, omdat ze dan voor Twitter echter lijken. Maar toch: andere populaire Nederlandse accounts, zoals die van Doutzen Kroes, Tiesto en Jochem Myjer, hebben veel minder nepvolgers dan Wilders: ongeveer een derde in plaats van driekwart. Er klopt dus echt iets niet.

Het is niet duidelijk hoe Wilders aan deze extra Twittervolgers gekomen is. Als ze gewoon zijn komen aanwaaien is het wonderlijk dat hij ze een jaar nadat dit een relletje werd nog steeds niet geeft geblokkeerd; Wilders staat op Twitter juist bekend als iemand die bij het minste of geringste iemand volledig het contact met z’n account ontzegt.

Een mogelijk scenario is dat hij ze gekocht heeft. Sommige Twittergebruikers kopen extra volgers in, om zichzelf belangrijker te laten lijken dan ze zijn. Het zou ook kunnen dat een goedbedoelende aanhanger dat voor hem gedaan heeft. Volgers inkopen kost ongeveer een euro per duizend nepvolgers, en is in strijd met de gebruikersvoorwaarden van Twitter. Of dat consequenties zal hebben voor zijn account is nog niet duidelijk. Twitter is in het verleden fel bekritiseerd wegens gebrekkige handhaving van z’n eigen regels.

Steun mij op Patreon! Lees hier hoe en waarom.

Zo ziet een normale twitteraccount er uit

Zo ziet een normale twitteraccount (die van Jesse Klaver) er uit…

en zo ziet de account van wilders eruit. Allemaal 'eitjes' (mensen die geen plaatje ingesteld hebben), zonder beschrijving en met weinig volgers. Allemaal nep dus.

…en zo ziet de account van Wilders eruit. Allemaal ‘eitjes’ (mensen die geen plaatje ingesteld hebben), zonder beschrijving en met weinig volgers. Allemaal nep dus.

 

Be the first to comment on "Driekwart van Wilders’ Twittervolgers is nep"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*